Дім, який завжди в тобі

15.12.2015

Коли ще у вересні Джудіт Гоф стала послом Великої Британії в Україні, спитала у колег, що ж прочитати з сучасної української літератури. Їй відразу відповіли: твори лауреатів премії «Книга року Бі-Бі-Сі». Із 2005 року ця премія присуджується Британською телерадіомовною корпорацією авторам за кращий україномовний літературний твір. Днями оголосили чергових переможців. Цього року, за версією експертів від Бі-Бі-Сі, найкращою стала збірка оповідань Василя Махна «Дім у Бейтінґ Голлов». За словами автора, вона «не про еміграцію чи урбанізацію, а про відчуття екзистеції дому, який завжди в тобі». «Що стосується дорослої книги, це було одностайно. Є література, а є іграшки. Махно — це література», — сказав «УМ» член журі, літературний критик Юрій Володарський

Події, про які розповідає Василь Махно в дебютній збірці короткої прози, — спалахи, які запалюються в різних країнах у різні часові проміжки. Автор говорить то від імені літньої вдови, то малого хлопчика, то дорослого чоловіка. Оповідям Василя Махна віриш, мабуть, і тому, що автор просто розповідає, не намагаючись переконати, напучувати чи узагальнити всі прояви життя.

До короткого списку ввійшло загалом п’ять творів для дорослих. Зокрема, роман «Аптекар» Юрія Винничука. Його сюжет відображається у фразі, яку озвучила член журі, професор Національного університету Києво-Могилянська академія Віра Агеєва: «Коли не працюють закони, працює кривава помста». У романі Артема Чапая «Понаїхали» йдеться про парубка, який ганяє «тих, хто понаїхали» у своїй країні, зовсім не замислюючись, що його батьки так само працюють за кордоном. (До речі, кожна нова книжка Артема Чапая потрапляє до шот-листа премії). Великою перевагою «Книги року Бі-Бі-Сі» є те, що вона поєднує молодих та досвідчених письменників. У цьогорічному короткому списку також двотомний «Порослий кульбабами дворик» Валерія Шевчука. Це збірка малої прози, яку автор писав із 1960-го по 2003 рік. Ще — новий роман молодого Андрія Любки «Карбід».

Переможцем конкурсу в номінації «Дитяча Книга року Бі-Бі-Сі—2015» «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського. В ній ідеться про дитячу дружбу, інтернат та мову глухонімих. «Я насправді не знаю, як Андрію Бачинському вдалося написати про дітей з інтернату, з обмеженими можливостями не сентиментальну і цікаву книжку. З неї відкривається такий досвід, який мало хто з нас має», — відкоментувала «УМ» Віра Агеєва. У короткому списку творів для дітей «Мені не потрапити до «Книги рекордів Гіннесса» Оксани Лущевської та «Івасик Телесюк» Антона Сіяника.

У щорічному конкурсі читацьких рецензій перемогу здобули Олена Нестеренко за відгук на книжку «140 децибелів тиші» та Євген Іванченко за рецензію на роман «Карбід».