Утоптані в «шоколад»

11.12.2015
Утоптані в «шоколад»

Юрій Павленко під час бурхливих протестів грудня 2014 року.

Дві години тривала зустріч представників моніторингової місії ОБСЄ у стінах слідчого ізолятора з ув’язненим вінницьким активістом Майдану Юрієм Павленком (Хортом). Нагадаємо, що восьмого грудня минув рік , як майданівця позбавили волі за обвинуваченнями в організації масових заворушень та «захопленні» Вінницької ОДА 6 грудня 2014 року, хоча всі переконані, що головним «гріхом» Хорта є розірваний під час штурму адмінбудівлі портрет Петра Порошенка.

Європо, почуй нас!

Перед цим члени ОБСЄ також зустрічалися із суддею та прокурором, котрі ведуть справу Павленка.

Європейці, висловлюючи впевненість, що у даній справі переможе верховенство права, наголошують, що просто моніторять ситуацію, оскільки не мають права впливати на суд чи на прокуратуру. А від самого ув’язненого представники організації дізнавалися про умови утримання активіста за ґратами, чи не чинять йому перешкод для зустрічей із рідними, друзями та захисниками. У свою чергу, Юрій Павленко поскаржився на те, що були порушені його права як кандидата в депутати до обласної ради (він балотувався від Радикальної партії Ляшка), оскільки, перебуваючи в ув’язненні, він не мав змоги проводити передвиборчу кампанію.

Зазначимо, що в останні дні своєї каденції екс-голова облради Сергій Свитко звертався до представників місії ОБСЄ з проханням донести до Європи й усього світу, що в Україні є політичні в’язні. Про результати вивчення ситуації навколо справи Хорта представники ОБСЄ обіцяли написати в річному звіті аналізу країни.

Нещодавно про клопотання взяти на поруки активіста Павленка заявив депутат Вінницької облради від ВО «Свобода» Володимир Барцьось.

«Хочу вірити в те, що все вирішиться найкращим чином, — сказав «УМ» «свободівець».— Суддя має врахувати всі фактори цієї справи, зокрема і те, що представники ОБСЄ також зацікавилися цією історією. Логічним кроком з боку суду буде зміна запобіжного заходу на більш м’який. Адже Юрій уже рік перебуває під вартою. І справа має завершитися виправданням Юрія взагалі, бо, на мою думку, в основі обвинувачень лежать політичні мотиви».

Клопотання молодого політика — це ще одна, чергова, спроба звільнити Хорта. Бо за цей рік його намагалися взяти на поруки близько десяти народних депутатів України: Дмитро Лінько, Юрій Левченко, Юрій Дерев’янко, Ірина Суслова, Дмитро Ярош, Ігор Луценко та інші.

Прокурор та активіст побилися

А тим часом одного з адвокатів Юрія Хорта — Валерія Палія намагаються позбавити посвідчення адвоката. Причому не вперше.

Під час засідання останньої дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області на порядку денному було одне питання: розгляд скарги прокуратури області на дії адвоката Валерія Палія. На підтримку захисника прийшли активісти. Сторона обвинувачення опинилася в меншості.

Під час розгляду справи Хорта прокуратура в діях Палія побачила порушення закону. Зокрема, скаржників обурило те, що Валерій Палій постійно заявляє відвід суддям. «Це може свідчити про суб’єктивну упередженість», — сказав представник прокуратури. А ще звинувачення вказує на неетичні поведінку й висловлювання Палія в судових засіданнях, мовляв, він грубо порушує адвокатську етику.

Зрештою, до такого ставлення своїх колег Валерію Палію не звикати, скаржаться на нього часто. Причому, якщо на інших адвокатів — клієнти, то на Палія — слідчі, прокурори, судді. Але цього разу прокурори також вирішили заявити відвід члену дисциплінарної палати Оксані Курнаєвій. Підставою для відводу стало те, що вона разом з Палієм захищає підсудного Юрія Павленка.

«Як на мене, то процедуру відводу прокуратура використовує для того, щоб паралізувати мене у справі Павленка, — переконана Оксана Курнаєва. — Шостого грудня минулого року проти нього розпочалися політичні репресії, бо він порвав портрет Порошенка. Але слід нагадати про те, що син Порошенка 25 січня минулого року теж порвав портрет президента. Але він шанована особа і сидить у Верховній Раді, а Юрій Павленко сидить у СІЗО. Ця справа вийшла вже за межі області. Оскільки ми з Палієм добровільно і безоплатно погодилися вести цю політичну замовну справу проти Павленка, а прокуратура не має достатньо доказів у суді, тому прокурор свою боротьбу з зали суду переносить на адвокатів, у дисциплінарну палату. Як на мене, то це ми з прокуратурою, зокрема з прокурором Ігорем Совгирою, є процесуальними противниками».

У той день відводу так і не сталося, бо в пориві емоцій прокурор Совгира побився з одним з активістів, і засідання дисциплінарної палати перенесли на середину грудня. Самого прокурора відсторонено від низки кримінальних проваджень.

Тим часом Валерій Палій звернувся до адміністративного суду і оскаржуватиме дії прокуратури та дисциплінарної палати, які назвав системою цькування.