Корупція під прикриттям

11.12.2015

Українська митниця залишається вкрай корумпованою. Громадські активісти відзначають, що особливим цинізмом відзначаються корумповані чиновники Києва, Херсона та Запоріжжя, які є не лише нахабними, а й упевненими у власній безкарності. Тому громадські активісти разом із митниками, які прагнуть подолання корупції на митниці, звернулися з відкритим листом до Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голови СБУ Василя Грицака та інших посадовців, у якому розкривають відомі корупційні схеми та зв’язки на вітчизняній митниці. Лист підписано директором Громадської організації «Законодавча ініціатива України» Ганною Волобуєвою.

«На українській митниці, починаючи з літа 2015 року, працює злочинне угруповання, яке займається контрабандою та фінансовими махінаціями, пов’язаними з митним оформленням товарів народного споживання китайського і турецького виробництва в особливо великих розмірах», — iдеться у листі.

Громадські активісти зазначають, що очолює це угруповання голова ДФС Роман Насіров, а «управлінські функції» виконують «касир» Геннадій Романенко (екс-начальник Київської регіональної митниці, кум скандально відомого Ігоря Калетнiка) та заступник керівника Головного управління боротьби з корупцією і оргзлочинністю СБУ Василь Пісний, який забезпечує «дах» угрупованню в силових структурах (відомий завдяки нещодавньому скандалу з нардепом Володимиром Парасюком, коли той ударив ногою Пісного в голову на засіданні профільного комітету ВР. — Ред.).

Виконавцями злочинних схем угруповання активісти вважають окремих полісменів iз Департаменту внутрішньої безпеки МВС (зокрема Сергій Сердюк), екс-митника з Одеси Дениса Амінєва та відомого контрабандиста Ореста Фірманюка. Останні забезпечують роботу схем «контрабасу» безпосередньо на митних постах.

Пані Волобуєва вказує, що всім цим контрабандистам довелося піти з Одеської митниці після того, як улітку 2015 року її очолила протеже «губернатора» Михайла Саакашвілі — пані Марушевська. Тож угруповання контрабандистів перебралося на Київську, Херсонську та Запорізьку митниці, де по-новому запровадили свої схеми. У листі вказується довгий перелік фірм (та окремі декларації з переліком порушень), через які йшло оформлення «контрабасу», з підміною найменувань, заниженням митної вартості й ваги.

Громадські активісти закликають керівництво держави розслідувати наведені факти контрабанди і притягнути винних до кримінальної відповідальності. «Тези про боротьбу з корупцією і деолігархізацію здаються абсолютно недоречними у цій ситуації. Цинiзм корумпованих чиновників та їхніх підлабузників не знає меж і вражає своєю безкарністю», — iдеться у листі активістів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>