Свобода телеслова — конфлікт інтересів?

08.12.2015

Телерадіокомпанія «Вінниччина», що належить Андрію Симоненку — синові лідера забороненої Комуністичної партії України Петра Симоненка — і уже другий рік не здійснює ефірного мовлення, не отримала ліцензії Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення на 2016 рік.

Як пояснив «УМ» представник Нацради у Вінницькій області Вадим Мазурик, причиною такого рішення є саме відсутність ефірного телемовлення каналу, що було припинено в липні 2014 року. Свого часу інформаційний простір регіону обговорював корпоративний конфлікт між власником та менеджментом ТРК «Вінниччина», який почався тоді, коли під натиском місцевих активістів телеканал таки почав показувати правдиві події, а не перекручені версії того, що відбувалося в Україні та області в період Революції гідності.

«Трансляція припинилася як на аналоговій частоті 33-го каналу, так і на цифровій — на п’ятому мультиплексі. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення надіслала попередження каналу через нездійснення мовлення ще 5 листопада. 26 листопада було засідання Нацради, де «Вінниччині» було відмовлено у продовженні дії аналогової ліцензії», — зазначив Вадим Мазурик.

Окрім цього, ТРК «Вінниччина» має борги за трансляцію телепрограм перед вінницькою філією концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Телеканал «Вінниччина» був створений у 1998 році як громадська організація, засновниками якої були сільгосппідприємства, районні ради Вінницької області та обласна рада. А головою останньої з 1998 по 2002 роки був Григорій Калетнік, колишній проесдеківський народний депутат у фракції ПР, а нині — президент вінницького аграрного університету. Фактично телеканал був повністю під його контролем.

Подейкують, що в 2012 році родина Калетніків передала права власності на ТРК «Вінниччина» сину лідера КПУ Андрієві Симоненку, ніби-то в обмін на «прохідне» сьоме місце для сина Григорія Калетніка — Ігоря Калетніка. Як відомо, він був першим заступником голови Верховної Ради.

У буремні дні 2013—2014 років місцеві активісти розповідали, що Калетніки через тиск на менеджмент телеканалу намагалися повернути свій вплив на нього, але у підсумку діяльність ТРК «Вінниччина» було заблоковано й він перестав виходити в ефір.

У творчій історії цього телеканалу чимало напрацювань iз настійливої, системної критики помаранчевої влади загалом і нинішнього нардепа, ще коли він був у статусі голови Вінницької ОДА — Олександра Домбровського — зокрема. У часи революційних подій 2014 року, коли коментарі до картинок жорстко контролювались місцевими майданівцями, власники каналу відмовились його фінансувати. Вінницькі активісти залюбки перепорядкували б його собі. Але достатньо грошей на цей задум у місцевих майданівців не було. Також телеканал хотів запустити як орган обласної ради попередній її голова Сергій Свитко. Однак, знову ж таки, чиновник від Майдану мав вплив на широкі маси, але не мав можливості до кінця установити торжество народовладдя в усталеному бюрократичному закуліссі, де «бабло», як і раніше, перемагає зло.

У чиїх руках опиниться тепер, оснащений за сучасним зразком, з хорошим кіловатним передавачем, що дозволяло покривати не лише Вінниччину, а й частини сусідніх областей, телеканал — цікаве питання з огляду на чіпкі старі й потужні нові впливи в регіоні та олігархізацію телепростору в Україні. Однак протягом цього року представники адміністрації ТРК «Вінниччина» неодноразово  заявляли, що телеканал мовлення відновить.