Регіональний ІТ-гламур

04.12.2015
Регіональний ІТ-гламур

Молоді «айтішники» отримають в щойно відкритому центрі місця для роботи і розвитку

У Вінниці нещодавно відкрився Центр підтримки інновацій та підприємництва iHUB. Про iHUB можна сказати, що це — мережа центрів підтримки інновацій та підприємництва переважно у сфері IT; спільнота однодумців, котрі втілюють свої проекти в життя; майданчик подій та вигідна платформа для пошуку необхідного інвестора.

Вінниця стала четвертим містом в Україні, що запрацювало в мережі інших центрів фундації, розташованих у 60 населених пунктах світу. На думку керівника вінницького закладу Руслана Бурлаченка, приєднання Вінниці до глобальної мережі некомерційних фондів Seed Forum Foundation, яка включає понад 24 тисячі менторів та інвесторів, допоможе молодим компаніям знайти міжнародних партнерів для просування власного бізнесу.

У Вінниці iHUB має 45 робочих місць. Його територія розмежована на сектори: зони очікування, презентацій, активного відпочинку, спокійного відпочинку; дві зони для проведення телефонних розмов, також конференц-залу, кухню.

Президент Seed Forum Global Стейнар Корсмо на відкритті iHUB зауважив, що Вінниччина має надзвичайний потенціал для розвитку ІТ-галузі. Тут діє два виші з підготовки спеціалістів інформаційних технологій. А тому проект, який реалізували за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії та Посольства Королівства Норвегія в Україні, буде корисним і для Норвегії, і для України.

iHub — це насамперед коворкінг, тобто місце, де за невеличку платню можна отримати робоче місце, iнтернет, кімнату для нарад і каву. Такий сервіс для України, того ж таки Києва, не новий. Та від конкурентів iHub відрізняється тим, що користуватися ним можуть лише представники IT-індустрії. «Наш проект схожий на бізнес-інкубатор: ми не просто надаємо робоче місце, а й збираємо програмістів і допомагаємо їм стати хорошими підприємцями», — наголошує Дмитро Подолєв, керівник та засновник мережі центрів iHUB в Україні.

Ключовим словосполученням у цьому роз’ясненні є «невеличка платня». Бо що для Києва «невеличка», для Вінниці — зависока. У даному випадку вона ледь не доганяє київські та львівські ціни. Щоб стати резидентом вінницького IHUB, потрібно сплатити 1399 гривень за місяць, у Львові стільки ж коштує нефіксоване робоче місце; а в Чернігові — разом iз можливістю працювати у вихідні й до 22-ї години — 1090 грн. на місяць, без вихідних — 890 грн.