Україна на півстоліття економічно відстала від Європи

04.12.2015
Україна на півстоліття економічно відстала від Європи

Вадим Рабинович.

На початку цього тижня минув рівно рік iз часу формування нинішнього складу Кабінету Міністрів, до якого ввійшла й низка іноземних фахівців — Олександр Квіташвілі, Наталія Яресько та  Айварас Абромавичус. Тоді цю команду під керівництвом уже вдруге призначеного Прем’єр-міністром Арсенія Яценюка називали урядом молодих і обдарованих технократів. На думку народного депутата від фракції Опозиційного блоку Вадима Рабиновича, рік роботи цього уряду продемонстрував, що насправді цей Кабінет Міністрів виявився  урядом національної катастрофи і лідером економічних антирекордів.

«Рік тому парламент проголосував за новий склад Кабміну з міністрами-іноземцями в його складі. Багато провладних політиків тоді називали його урядом технократів, але на ділі виявилося, що це — уряд справжньої національної катастрофи. Стільки економічних антирекордів, яких цей уряд «досяг» за рік своєї роботи, не досягав ще жоден Кабінет Міністрів за всю історію незалежності України!» — підкреслив  Вадим Рабинович.

За його словами, до цих антирекордів можна віднести падіння курсу гривні на 53% з початку року, за офіційною статистикою, рекордну за останні 20 років інфляцію у 39%, суверенний дефолт України, безпрецедентне зростання тарифів на комунальні послуги в 5,5 раза, падіння на 22% рівня реальної зарплати, через що Україна за цим показником тепер упевнено посідає останнє місце в Європі.

На переконання політика, весь рік уряд займався імітацією реформ, про що свідчить той факт, що на середину жовтня коаліційну угоду було виконано тільки на 30%. «Влада провалила боротьбу з корупцією, реальної децентралізації так і не відбулося, оскільки місцеві бюджети не стали отримувати більше грошей, а в цей час уряд займається іграми з оподаткуванням — в основному в бік збільшення податкового навантаження на бізнес і населення», — підкреслив народний депутат.

Вадим Рабинович також наголосив, що одним iз головних провалів цього уряду стала його нездатність принести довгоочікуваний мир на українську землю. «Виконання Мінських угод затягується і перенесено на наступний рік. Незважаючи на розпочате відведення озброєння, останнім часом на Донбасі активізувалися воєнні дії і продовжують гинути люди», — зазначив політик.

Як наголосив інший опозиційний депутат Михайло Папієв, якщо нинішня провладна коаліція і далі керуватиме країною так, як вона робила це весь минулий рік, Україні знадобиться півстоліття, щоб досягти сьогоднішнього рівня життя країн ЄС. За його словами, Україна зможе вийти на сьогоднішній рівень Польщі за рівнем ВВП на людину, який становить майже 14 500 дол. США, тільки через 50 років, тобто у 2065 році.

«Через війну та розхитане управління економіка ввійшла в глибоку рецесію. Головне економічне «досягнення» уряду, за який він весь рік боровся, — економіка досягла дна», — підкреслив політик. Він нагадав, що «завдяки» цій коаліції і уряду Україна стала повноправним членом клубу найбідніших держав світу, у яких ВВП у розрахунку на душу населення становить близько 2 тисяч дол. на рік.

«Сьогодні кожен громадянин має розуміти, що перспективи відновлення країни в 2016 році і наступні роки при цьому уряді залишаються примарними. Партія війни, яку очолює Яценюк, не спроможна принести мир. Можливе продовження ескалації конфлікту на Донбасі залишається основним ризиком, який буде підривати довіру ринків і обумовлювати повільне відновлення економіки в майбутньому», — підкреслив Михайло Папієв.

За його словами, рік роботи коаліції замість надії на краще майбутнє приніс українцям продовження війни, економічну розруху і зростаючу бідність. «Перспективи відновлення економіки туманні, запас фінансової міцності країни залишається низьким, європейське майбутнє віддаляється. Мільйони українців стали заручниками войовничої, авантюрної і непрофесійної політики уряду Яценюка. Тому такий уряд заради майбутнього України має якомога раніше піти у відставку. Це і буде найкраща допомога країні, це буде її порятунком!», — підсумував Михайло Папієв.

Він також наголосив, що внесений Мінфіном проект держбюджету свідчить про те, що влада і в 2016 році не збирається «братися за голову» й компенсовувати українцям зниження доходів через інфляцію, влаштовану нею за ці два роки. Тому, за його словами, Опозиційний блок  не голосуватиме за такий бюджет. «Це було б плювком в обличчя людям, які за нас голосували. Ми вимагаємо, поки ще є час, терміново переглянути соціальні показники на 2016 рік і довести їх до цифр реального прожиткового мінімуму» — резюмував народний депутат.