Маріуполь здався. Ахметову

01.12.2015

Слова відомого соціального психолога Олега Покальчука про те, що думка роботодавця часто має вирішальну роль для працівників, повністю підтвердили результати місцевих виборів у Маріуполі. Місто металургів, де розташовані два великі металургійнi заводи, які належать Рiнату Ахметову, в неділю зробило вибір на користь свого власника. Заборона політичної реклами й агітації за тиждень до виборів лише закріпила цю ситуацію, оскільки «робота з персоналом» на заводах і поза їхніми межами тривала весь час. Як результат — більше 70% голосів на виборах отримав «Опозиційний блок» у міськраді та директор з роботи з персоналом заводу «Метінвест» Ріната Ахметова Вадим Бойченко — на посаду мера.

На такий результат вплинула і погана погода та загальна інертність більшості маріупольців, особливо молоді — загальна явка на вибори склала 36,5%. «70% із 36% жителів, із яких 60% — пенсіонери. Кого вони могли обрати? Я дивлюся по своїй мамі. Для неї заводи — це стабільність у місті, і «Ахметов — молодець, людям допомагає!» І не переконаєш їх ніколи! Тому що їм 70 років це втовкмачували в голови. А ось із молоддю ніхто реально не працював», — констатує в соцмережах активістка із Маріуполя Оксана Шведкіна.

За попередніми результатами, до міськради Маріуполя, крім «Опозиційного блоку», проходить і партія «Сила людей» — 8,9%. Також є шанси подолати п’ятивідсотковий бар’єр і в партії «Наш край» та БПП «Солідарність». Оскільки навіть за умови потрапляння їх до міськради реальну опозицію Опоблоку їм створити не вдасться, тому активісти вже зараз готуються жорстко моніторити дії нової влади. І серед перших рішень вимагають виділення землі для побудови житла для морських піхотинців із Феодосії, оскільки в них досі не вирішена житлова проблема.