Шок від «підземного артишока»

25.11.2015
Шок від «підземного артишока»

Топінамбур, на жаль, не став ні другим хлібом, ні першою їжею. (з сайта tescoma-doma.ru.)

Ми вперто намагаємося не помічати топінамбур, або ж, як його ще називають, земляну грушу. Тим часом у книжці «Лікарський порадник для третього віку» заслуженого лікаря України, лікаря-невропатолога вищої категорії, директора Інституту проблем болю Володимира Берсенєва читаємо: «На мій погляд, реєстр найкорисніших для людини харчових продуктів очолює... топінамбур! За ним ідуть курячі й перепелині яйця. Замикають трійку харчових лідерів печериці. Цей мій висновок не умоглядний, він, так би мовити, — підсумок особистих спостережень. Останніми роками в моєму раціоні харчування три зазначені продукти присутні постійно. Можу засвідчити: вони досить позитивно впливають як на працездатність, так і на спрагу до життя». Земляна груша містить багато корисних мікроелементів, має властивість знижувати вміст у крові людини цукру і холестерину й успішно застосовується при лікуванні різних захворювань.Топінамбур відрізняється від інших овочів підвищеним вмістом білка та великою кількістю природного аналога інсуліну — інуліну, який легко засвоюється організмом. У Бельгії земляну грушу величають «підземним артишоком» і ставлять в один ряд із корисним і смачним овочем.

Неземні смаки земляної груші

Топінамбур — невибаглива і загадкова рослина. Квітне сонячними квітами, не вимагає особливої праці, спеціальних способів збереження або приготування: старанно помий щіткою, можна навіть не чистити — і готуй собі так, як готував би картоплю. Але, незважаючи на те, що топінамбур було завезено до Європи ще в XVII столітті з Північної Америки, на відміну від картоплі він не став ні другим хлібом, ні першою їжею. Хоча бульби топінамбура за багатьма параметрами явно перевершують картопляні й за врожайністю не відстають. Щодо кулінарних властивостей земляної груші, то всі, хто шанує цей незаслужено непомічений овоч, в один голос стверджують: в умілих руках земляна груша подарує вам неземні смаки.

Почнімо дарувати собі і рідним ці смаки, готуючи салати. На часі — салат «Осінній». На 300 г земляної груші потрібно: 300 г квашеної капусти, яблуко, цибулина, 2 столові ложки олії, оцет або сік лимона, сіль за смаком.

Топінамбур і яблуко почистити і натерти на грубій тертці. Цибулю порізати кільцями і збризнути соком лимона (чи оцтом). З’єднати всі інгредієнти, посолити і заправити оливковою олією. Просто, смачно і дуже корисно. З осінньою депресією можете розпрощатися ще в процесі приготування салату, бо потужнішого афродизіаку, ніж земляна груша, в цю пору року і шукати годі.

Схожий ефект матиме і салат «Сонячний». Візьміть по 300 г земляної груші і моркви, 2 зубчики часнику, пучок кропу-петрушки, 2 столові ложки олії (спробуйте лляну — посильте корисні властивості страви) і сіль за смаком. Моркву і топінамбур почистіть і натріть на середній тертці. Часник і зелень подрібніть. З’єднайте всі інгредієнти, посоліть, заправте олією і перемішайте.

Ще одне універсальне смакове диво — це квашений топінамбур. Можна навіть не писати рецептів: у будь-який салат подрібніть трошки такої заготовки — і побачите, наскільки він змінює смак звичних страв, причому в кращий бік і моментально. А кваситься він простіше простого.

Бульби треба спочатку очистити й промити, нарізати тонкими пластинками, укласти пластами в емальовану каструлю або ж чисту скляну банку, залити підсоленою водою (2 столові ложки солі на лiтр води), залишити на кілька днів. Квашений топінамбур готовий. Його можна використовувати не лише під час приготування салатів, а й також як гарнір до гарячих і холодних страв.

Топ-омлет

Ця страва займе часу і вимагатиме особливого старання, але результат того вартий! Приготувати такий омлет близькій людині на сніданок — це проявити до неї особливе піклування і любов, а це, як відомо, дуже помічається і особливо цінується. Отож менше слів — готуємо інгредієнти: 600 г топінамбура, 100 г свіжозмеленої пшениці, 1 л води, чайна ложка солі, 2 яйця, 5 столових ложок олії (ідеально — з паростків пшениці, але і з соняшниковою букет смаків лише набирає нових відтінків, отож кому що подобається), болгарська перчина, дрібка червоного меленого перцю.

Топінамбур вимити, очистити і нарізати кружальцями. Закип’ятити підсолену воду і варити в ній земляні груші 20 хвилин до м’якості. Перець вимити і дрібно порізати. Подрібнені зерна пшениці покласти в миску і змішати з сіллю, червоним і чорним перцем. Відокремити білки від жовтків. Жовтки змішати з борошном. Земляні груші добре обсушити, дрібно нарізати і також змішати з тістом. Збити білки в густу піну і додати в тісто. Олію розігріти в сковороді. Викладати по столовій ложці тіста на сковорідку і рівномірно розподіляти . Посмажити омлети з двох боків до хрусткої коричневої скоринки.

Готові омлети залишити в теплому місці, поки не закінчите смажити усі. Такі омлети  добре поєднуються з куркою і брюссельською капустою.

А для шанувальників дерунів також є чудова пропозиція — оладки із земляної груші. Хрумкі, ніжні, поживні, барвисті, корисні — що ще треба для переконливості приготування таких оладків? Отож беремо 700 г топінамбура, 300 г моркви, 100 г олії, 100 г борошна, 2 яйця і сіль за смаком. Топінамбур і моркву обчистити, натерти на дрібній тертці, додати яйця, борошно, сіль. Усе перемішати до утворення однорідної маси. Викладати отриману масу столовою ложкою на розпечену сковороду з олією та обсмажувати оладки з двох боків.

Перші страви

Ще більше холодної пори смакуватиме гарячий пряний супчик із топінамбура. Його за рецептом потрібно 400 г, а ще — 3 картоплини, цибулина, по 250 мл води і молока, 100 мл вершків, 50 г вершкового масла, столова ложка олії, кілька стеблин зеленої цибулі, чебрець, лавровий лист і сіль за смаком.

Земляну грушу почистити і порізати на невеликі шматочки. Цибулю подрібнити і спасерувати на олії. Додати топінамбур до цибулі і потушкувати 20 хвилин. Потім додати картоплю, молоко, воду, спеції і потушкувати овочі на повільному вогні ще 20 хвилин. Далі подрібнити їх у блендері, перелити у каструлю, довести до кипіння, посолити і додати вершки. Подавати супчик із зеленою цибулею. Скуштуйте не відкладаючи — не пошкодуєте!

А якщо хочеться чогось пікантнішого — приготуйте квасолевий суп-пюре з топінамбуром. Потрібно 100 г сухої квасолі, 3 бульби топінамбура, цибулина, болгарська перчина, сіль і чорний мелений перець за смаком, чебрець і зелень (для прикраси).

Квасолю попередньо замочити на 6-8 годин чи на ніч. Потім залити свіжою водою, варити до готовності. Запекти болгарський перець у духовці та, очистивши від шкірки й насіння, нарізати на шматочки (можна перець очистити і стушкувати на сковорідці). Ріпчасту цибулю та топінамбур обчистити й нарізати шматками, додати до розвареної квасолі й варити до готовності (приблизно 20 хвилин). Потім подрібнити все просто в каструлі блендером. Додати нарізаний болгарський перець, посолити й поперчити до смаку, приправити чебрецем. Перемішати суп і поставити мліти на слабкому вогні під кришкою 10 хвилин. Суп подавати, прикрасивши зеленню.

Відкривайте для себе нове, прислухайтеся до порад фахівців, експериментуйте! На світі дуже багато незвіданих і корисних рослин, смак яких — надзвичайний! Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

Апельсин із «грушею»

Моя особиста «суперпропозиція» — рис із топінамбуром в апельсиновому соку — неодноразово випробуваний і один з улюблених рецептів. На кілограм земляної груші потрібно взяти морквину, цибулину, три чверті склянки оливкової олії, півсклянки рису, апельсин, 2 столові ложки цукру, чайну ложку солі, склянку води і половину пучка кропу. Топінамбур і морквину почистіть і поріжте на кубики. У каструлю налийте олію. Коли вона розігріється, додайте дрібно порізану цибулину. Підсмажте до золотистого кольору і викладайте порізані топінамбур і моркву. (Якщо любите, можна додати помідор або половину болгарського перцю). Тушкуйте 10 хвилин. Далі додайте сік з апельсина, воду і посоліть за смаком. А через 5 хвилин вкидайте промитий рис і цукор. Готуйте 10 хвилин. А потім зніміть з вогню, прикрасьте подрібненим кропом і смакуйте — гарячим або холодним.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>