Небезпечна близькість

24.11.2015
Небезпечна близькість

Тишком-нишком, незважаючи на судові заборони, у заповідній зоні зводять елітне житло. (з сайта depo.ua)

Схоже, заборона на будівництво в історичному центрі Києва від самої київської влади та ЮНЕСКО для забудовників — не більше, ніж дрібниця. І як тільки новий столичний мер виявився старим, будівництво житлового комплексу з приміщеннями суспільного призначення та вбудованим паркінгом на вулиці Гончара, 17-23, що у небезпечній близькості до «Софії», миттєво активізувалось.

«Судячи з усього, забудовників iз Гончара, 17-23 результати виборів до Київради цілком влаштовують. Сьогодні зранку приїхала партія робітників, уже працює будівельний кран. Рекомендації ЮНЕСКО ігнорують і вони, і київська влада», — написала кілька днів тому в «Фейсбуці» активістка Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Ірина Нікифорова. Трохи згодом жінка додала, що будівництво потроху активізується, почали роботу крани, а робітники просто «ховались».

Тож ні кількарічна судова тяганина і рішення, винесене адмінсудом, що зобов’язує «Інвестиційно-будівельну групу» демонтувати незаконну будівлю, ні стягнення чималої штрафної суми, ні заборона на будівництво від світової організації захисту пам’яток архітектури ЮНЕСКО не вплинули на забудовника, і той все одно гне своє.

Нагадаємо: у травні 2010 року Київрада зобов’язала компанію «Інвестиційно-будівельна група» зупинити будівництво на вулиці Гончара, 17-23. У березні 2014 року Апеляційний адмінсуд Києва зобов’язав демонтувати незаконну забудову. 20 березня 2014 року Окружний адміністративний суд постановив стягнути з ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» 170 тисяч гривень за те, що компанія проводила будівництво без дозволу на проведення робіт від Міністерства культури України. У липні 2015 року 
ЮНЕСКО поставило вимогу знизити поверховість висоток у буферній зоні «Софії Київської» та Києво-Печерської лаври, демонтувавши незаконні поверхи.