Криворізький майдан

24.11.2015

Минулих вихідних головним містом, яке привернуло всеукраїнську увагу, безперечно, став Кривий Ріг. Став усупереч всім прогнозам. Адже масовий протест викликали результати другого туру виборів міського голови.

При цьому після першого туру голосування чимось подібним і не пахло. 66-річний висуванець «Опозиційного блоку» зі своїми твердими 45 відсотками голосів виборців справді міг почуватися доволі впевнено. Адже його опонент при повторному голосуванні, представник «Самопомочі» Юрій Молибог, ледь спромігся набрати 10% симпатій криворіжців.

Однак сталося щось незбагненне. Юрій Вілкул у другому турі хоч і переміг, але з відривом менше 800 голосів. Для понад 600-тисячного міста це справді крапля у морі.

Як стверджують у штабі Молибога, ще до офіційного завершення голосування вони неабияк впевнилися у перемозі свого кандидата, адже паралельний підрахунок голосів був на його користь. Руки не дійшли тільки до віддалених районів міста протяжністю понад 100 кілометрів — Тернівського та Інгулецького. Не дійшли суто фізично, бо команда Молибога не мала достатньої кількості людських ресурсів для того, щоб забезпечити належний контроль за виборчим процесом однаково в усіх кінцях міста.

Тим часом в Інгулецькому районі виборці і явку показали значно кращу, аніж у будь-якому іншому районі міста, і віддані голоси за Вілкула теж «зашкалювали». Вже на ранок наступного після голосування дня територіальна виборча комісія проголосила Юрія Григоровича переможцем виборів. Таке рiшення пiдкинуло хмизу до цього вогню ще більше. Біля будинку міської ради стало збиратися все більше невдоволених таким перебігом подій громадян. Зрештою, на минулу неділю було анонсовано велелюдне віче, якому передував дводенний виснажливий судовий розгляд скарги Юрія Молибога щодо законності голосування у Дніпропетровському окружному адміністративному суді. Судовий вердикт виявився не на користь «самопомічівця» — у перерахунку голосів під час другого туру голосування на виборах мера Кривого Рогу йому відмовлено.

Проте саме віче відбулося за небаченого як для Кривого Рогу велелюддя. Людей навіть не злякало повідомлення про те, що на місці зібрання було виявлено дві гранати, які мали вибухнути у певний час. Щоправда, нардеп від «Самопомочі» Семен Семенченко цю страшну чутку розвіяв — мовляв, ця зброя була зовсім не такою, яка вибухає, а тільки лякає. Проте, хоч як би там було, довелося викликати саперів, а людей тимчасово евакуювати.

Окрім Семенченка, до Кривого Рогу прибули лідер «Самопомочі» Андрій Садовий, народні депутати України Єгор Соболєв, Володимир Парасюк, Андрій Денисенко.

Зрештою, Єгор Соболєв наприкінці мітингу озвучив головні вимоги криворізького майдану. Перше — призначення парламентом за поданням Президента нового Центрвиборчкому замість «зграї Охендовського», чиї повноваження завершилися у червні 2014 року. Друге — скасування новим ЦВК рішення Криворізької виборчої комісії про визнання переможцем Юрія Вілкула. Ще одна вимога — остаточне очищення комісії від зрадників та призначення нових представників від Блоку Петра Порошенка, «Батьківщини» та «УКРОПу».

Серйозність таких намірів після мітингу продемонстрували і автомайданівці, які на деякий час заблокували автомобільну трасу Кривий Ріг — Дніпропетровськ. Місто, яке ще недавно беззастережно голосувало за «регіоналів», тепер показало себе зовсім іншим. Отож спокій Кривому Рогу у найближчому майбутньому може тільки снитися...