Коли солодко без цукру...

17.11.2015
Коли солодко без цукру...

Тримаючи рівень глюкози в крові під контролем і дотримуючись порад лікаря, з діагнозом «цукровий діабет» можна жити повноцінним життям. (з сайта clinic-virtus.com.)

За останні десятиліття захворюваність на цукровий діабет в Україні збільшилася в півтора раза. Нині в країні зареєстровано майже мільйон хворих, з них більш ніж п’ять тисяч — діти. А якщо врахувати, що на кожен зареєстрований випадок припадає два-три випадки недіагностованого захворювання, то вже зараз можна говорити про більш як 1,5-2 мільйони хворих. Як зазначають фахівці, у лікуванні цукрового діабету найголовніше — самодопомога. Якщо хворий дізнається про свою хворобу, повинен свідомо ставитися до способу життя, харчування, лікування.

Типи недуги: тримайте діабет «у рамках»

Діабет — хронічна хвороба, яка розвивається у тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або якщо організм не може ефективно використовувати вироблений ним же інсулін. Інсулін — це гормон, що регулює рівень вмісту цукру в крові. Результатом неконтрольованого діабету є гіперглікемія, або підвищений рівень вмісту цукру в крові, що з часом призводить до серйозних ушкоджень багатьох систем організму, особливо нервів і кровоносних судин.

Розрізняють три типи хвороби. При діабеті № 1 (раніше відомому як інсулінозалежний, або «дитячий»), для якого характерне недостатнє вироблення інсуліну, потрібне щоденне його введення. Недуга проявляється через такі симптоми, як надмірне сечовиділення (поліурія), спрага (полідипсія), постійне відчуття голоду, втрата ваги, порушення зору і втома. Симптоми можуть з’явитися раптово.

Діабет № 2 (раніше іменований інсулінонезалежний, або «дорослий») розвивається внаслідок неефективного використання організмом інсуліну. Симптоми його менш виражені, тож хвороба може бути діагностована через кілька років після її початку, вже після виникнення ускладнень. Донедавна діабет цього типу спостерігався лише серед дорослих людей, але нині часто вражає і дітей. Діабет другого типу вражає людей, які ведуть нездоровий спосіб життя. Шкідливі звички, переїдання й сидячий спосіб життя — головні чинники, що провокують хворобу.

Є ще гестаційний діабет, який розвивається лише під час вагітності. Жінки, що перенесли гестаційний діабет, мають 20–50% вірогідності розвитку цукрового діабету другого типу впродовж 5–10 років.

Наслідки — катастрофічні...

Розвиваючись, цукровий діабет вражає серце, кровоносні судини, очі, нирки і нерви; підвищує ризик розвитку хвороб серця та інсульту; 50% людей з діабетом помирають через серцево-судинні недуги.

Діабетична ретинопатія — одна з причин сліпоти — розвивається внаслідок тривалого ушкодження дрібних судин сітківки. Після 15 років хвороби приблизно 2% людей сліпнуть, а приблизно у 10% розвиваються тяжкі порушення зору.

Діабет — одна з основних причин ниркової недостатності. Від неї помирають 10–20% людей.

Діабетична невропатія (ураження нервів внаслідок діабету) розвивається у 50% хворих людей. Під час діабетичної невропатії можуть виникати різні проблеми — поколювання, біль, оніміння або слабкість у ногах і руках. У поєднанні зі зниженням кровотоку невропатія підвищує ймовірність появи на ногах виразок і врешті — ампутації кінцівок.

Загальний ризик смерті серед людей iз діабетом щонайменше удвічі перевищує ризик смерті серед людей того ж віку, у яких немає діабету.

Як запобігти хворобі: контролюйте звички і вагу

Прості заходи з підтримки здорового способу життя — ефективні для запобігання або відтермінування діабету № 2. Для цього потрібно:

— мати оптимальну масу тіла і підтримувати її;

— бути фізично активним: щодня знаходити час для 30 хвилин фізичних вправ. Найбільш проста форма — піші прогулянки, які можуть стати ефективним засобом профілактики діабету другого типу, найпоширенішої форми хвороби. Австралійські дослідники довели, що кожний додатковий крок у буквальному значенні цього слова веде людину подалі від недуги. Для контролю маси тіла потрібна додаткова активність;

— дотримуватися здорового харчування: вживати фрукти і овочі від трьох до п’яти разів на день, натомість відмовитися від цукру та насичених жирів;

— утримуватися від тютюну — куріння підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань;

— регулярно проводити аналіз крові для раннього діагностування хвороби.

Харчування: побільше клітковини, мінімум солодощів

Харчування — надзвичайно важливий лікувальний чинник при легкій формі діабету, основний — при діабеті середнього рівня й надзвичайно важливий для лікування у важких випадках.

1. Харчуйтеся регулярно. Не менш як три рази на день.

2. Споживайте багату на клітковину їжу (не менш як 20-30 мг клітковини щодня): висівковий хліб, квасоля, горох, сочевиця тощо. Така їжа сприяє лише незначному підвищенню цукру в крові, оскільки клітковина сповільнює процес усмоктування глюкози.

3. Зведіть до мінімуму споживання напоїв iз цукром, тістечок, інших кондитерських виробів, шоколаду.

4. Їжте більше свіжих фруктів і овочів для отримання вашим організмом клітковини й вітамінів. Не споживайте у великих кількостях солодкі фрукти (виноград, манго, банани) — це може підвищити рівень цукру в крові.

5. Сухофрукти, багаті на цукор, можна вживати в невеликих кількостях.

6. Контролюйте споживання жирів. Вам потрібно не більш як 10% калорій щодня, отриманих із жирів. Вони провокують хвороби серця, до яких схильні хворі на діабет.

7. Обмежуйте себе в солі: її надлишок веде до підвищення артеріального тиску.

8. Алкоголь уживайте тільки в помірних кількостях. Дотримання цього правила знижує рівень цукру в крові до потрібного рівня.

ДО РЕЧІ

Факти від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ):

— більш як 220 мільйонів людей в усьому світі хворі на діабет;

— майже 80% випадків смерті від діабету спостерігається у країнах з низьким і середнім рівнем доходу;

— половина випадків смерті від діабету трапляється серед людей до 70 років; 55% випадків смерті від діабету — серед жінок;

— згідно з прогнозами ВООЗ, за період 2005–2030 років кількість випадків смерті внаслідок діабету подвоїться.