Успішно працюєте? Тоді ми йдемо до вас

17.11.2015
Успішно працюєте? Тоді ми йдемо до вас

Події довкола свого заводу його працівники розцінюють як свідоме знищення підприємства.

Державне науково-виробниче підприємство «Геосистема» у Вінниці почало лихоманити ще з літа. Міні-завод із сотнею працівників, де випускають високоточні фотограмметричні прилади, завжди вважали благополучним підприємством з великими перспективами. Середня зарплата робітників тут становить 5 тисяч гривень на місяць. І раптом — пікетування облдержадміністрації, страйки, заблоковані рахунки... А днями колектив «Геосистеми» звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням утрутитися в ситуацію та не дати знищити унікальне підприємство.

Обезглавити, щоб очолити ?

Підпорядковується «Геосистема» Державній службі з питань геодезії, картографії і кадастру. Фахівці стверджують, що не лише в Україні, а й на всьому пострадянському просторі немає підприємства, подібного «Геосистемі» у Вінниці. Прилади геодезії, картографії, дистанційного зондування тощо воно почало виготовляти у 1994 році. Купують продукцію вінницького виробника підприємства зі США, Канади, Австралії, Китаю, Мексики, Південної Кореї, країн Західної Європи та Африки. То чим можна було вивести з рівноваги це, здавалося б, стабільне й самодостатнє підприємство?

«Усьому виною, як ми вважаємо, є незрозумілі кадрові призначення, зроблені керівником Держгеокадастру Максимом Мартинюком, до речі, колишнім директором департаменту архітектури Вінницької міської ради», — заявив голова ради трудового колективу заводу Валерій Сечко. У липні Віктору Малову, незмінному з 1994 року директору «Геосистеми», не продовжили контракт, мотивуючи тим, що на цю посаду буде оголошено конкурс. Тим часом керувати підприємством призначили в.о. директора Валерія Гайду, заступника Віктора Малова. Але 23 вересня за наказом того ж Держгеокадастру в.о. директора несподівано став Юрій Злотник, людина абсолютно, як переконують інженерні працівники підприємства, не знайома зі специфікою оптико-електронного приладобудування. Працівників насторожило, що керівника поміняли за кілька тижнів до конкурсу.

«Протягом двадцяти років ми заробляли кошти власною діяльністю, не отримуючи ніякого бюджетного фінансування. Наша валютна виручка, очевидно, декому не дає спокою, — «розкриває карти» Валерій Сечко. — У колективі виникли обґрунтовані міркування, що метою призначення Злотника є рейдерське захоплення і спроба виведення активів підприємства! Загальні збори прийняли рішення про акцію громадянської непокори, а Юрію Злотнику ми запропонували покинути приміщення «Геосистеми».

А валютна виручка муляє...

Після першого пікету з заводчанами зустрівся керівник департаменту економічного розвитку Вінницької облдержадміністрації Олександр Якубик. Але пояснення обласного чиновника заводчан не переконали. І останній тиждень вересня став апогеєм напруги на науково-виробничому підприємстві. До заводчан, які оголосили страйк, приїжджали й керівники департаментів столичного Держгеокадастру. Їхні пояснення зводились до того, що, мовляв, Злотника виконувачем обов’язків директора призначили тимчасово. І взагалі: «Це прерогатива нашого відомства», — сказав, як відрізав, директор департаменту кадрової політики Держгеокадастру Сергій Ковганич.

«А хіба колектив підприємства — це стадо баранів? Чому Київ ніяк не враховує думку колективу, який успішно працює двадцять років? Чому не можна було залишити ще на місяць, до проведення конкурсу, в.о. директора досвідченого Валерія Гайду?» — обурюється профспілковий лідер Дмитро Філіпчук.

Ситуація на «Геосистемі» ускладнилася ще й тим, що змінились картки підпису в банківських установах, фінансові операції зупинились, господарська діяльність підприємства загальмувалася... Київське керівництво намагалось заспокоїти працівників, мовляв, 25 вересня закінчився термін подачі конкурсних пропозицій на посаду директора підприємства «Геосистема», Віктор Малов подав документи, а Юрій Злотник не подавав.

Але й це викликало нові запитання. «Для чого Злотник хоче попрацювати місяць директором, якщо не планує йти на конкурс? Ця людина прийшла на підприємство, щоб виконати певні фінансові завдання», — висловив підозри колишній директор, а тепер головний конструктор «Геосистеми» Віктор Малов.

«Перед законом я чистий»

По-іншому розставив акценти сам новопризначений в.о. директора. «Мене як сторонню людину призначили з метою наведення законного ладу на підприємстві, починаючи з аудиту та інвентаризації, — сказав Юрій Злотник. — Тут є порушення, наприклад контракти «Геосистеми» переукладаються на приватне підприємство «Аналітика». Як можуть державне і приватне підприємства виконувати однакові замовлення? Сьогодні в системі Держгеокадастру не продовжені контракти не тільки з Маловим, а ще з двадцятьма обласними керівниками по всій Україні».

На запитання журналістів про наявність великих валютних боргів перед банком Юрій Злотник відповів: «Так, були. Щодо боргових зобов’язань є судові рішення, вони виконуються. Наявність цих боргів нічого не спростовує і не підтверджує. Перед законом я абсолютно чистий».

Колектив ДНВП «Геосистема» стояв на своєму, наполягаючи, щоб конкурс на заміщення посади директора проводився не закрито, а відкрито, чесно, прозоро, з урахуванням думки трудового колективу.

У жовтні плакати про страйк на «Геосистемі» були зняті. У Держгеокадастрі пояснили, що, враховуючи ситуацію на підприємстві, прийнято компромісне, узгоджене з колективом рішення про тимчасове призначення в.о. директора Андрія Ксьондзика, провідного фотограмметриста заводу. А Юрій Злотник буде працевлаштований в системі Держгеокадастру.

Однак затишшя тривало недовго. Нове обурення спалахнуло після конкурсу, що проходив 4 листопада. Як відомо, єдиним претендентом на посаду директора підприємства був попередній керівник Віктор Малов. Але конкурсна комісія Держгеокадастру його кандидатуру відхилила.

Лихоманить усю геодезичну галузь

«Рішення конкурсної комісії було суто формальним, упередженим та необґрунтованим, — пишуть співробітники підприємства Президенту. — Малову не поставили жодного запитання, а рішення було винесене протягом десяти хвилин, яких фізично недостатньо для детального ознайомлення із пропозицією. Вважаємо, що конкурс був лише прикриттям для подальших спроб взяття підприємства під контроль» .

Абсолютно не влаштовує колектив «Геосистеми» той факт, що керівництво Держгеокадастру  призначило виконувачем обов’язків директора «зовсім сторонню людину без відповідної освіти та кваліфікації».

Можна було б у цих претензіях припустити, що колектив просто звик до свого керівника, а той у свою чергу прикипів до посади. Однак незалежні експерти зауважують: такі речі нині відбуваються не тільки на вінницькому підприємстві, а й в усій геодезичній галузі України.

Працівники ж «Геосистеми» у зверненні до Президента роблять власний висновок: «Ми трактуємо дії керівництва Держгеокадастру як свідоме знищення нашого підприємства».