Без помилок минулого

17.11.2015
Без помилок минулого

Андрій Ярмоленко відкриває рахунок у матчі зі словенцями. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Усі питання щодо своєї кваліфікації на Євро-2016 збірна України могла вирішити у Львові, проте остаточні підсумки свого протистояння зі словенцями команді Михайла Фоменка доведеться підбивати сьогодні у Маріборі, де о 21.45 на стадіоні «Людскі врт» відбудеться матч-відповідь.

У першому поєдинку проти підопічних Сречко Катанця «синьо-жовті» мали достатньо моментів, аби повторний поєдинок перетворився на просту формальність. Утім здобутий на «Арені Львів» запас у два м’ячі ще нічого не гарантує. «Словенія — не Франція, але трапитися може все», — попереджає головний тренер «Металіста» Олександр Севидов.

Без сумніву, в Словенії на наших збірників чекатиме непросте випробування, під час якого важливо не повторити помилки попереднього кваліфікаційного «плей-оф» — на ЧС-2014. Тоді, нагадаємо, після супер-матчу на НСК «Олімпійський» у нашої національної команди, здавалося, був непоганий заділ (2:0), але захистити в Парижі здобуту в рідних стінах фору не вдалося (поразка — 0:3). За словами Михайла Фоменка, збірна України зробила висновки з тієї невдачі й робитиме усе можливе, аби пробитися на Євро-2016.

Якщо це нашим футболістам удасться, нинішня генерація «синьо-жовтих» стане першою, котра подолає — з шостої спроби — непростий бар’єр кваліфікаційного «плей-оф». Але для цього потрібно зробити другий крок.

Готуючись до повторного протистояння з українськими футболістами, словенці обіцяють здивувати своїх візаві. Чого чекати від підопічних Сречко Катанця? З огляду на протистояння у Львові, де вони за весь матч жодного разу не влучили у площину воріт Андрія П’ятова, атакувальний потенціал у них доволі скромний. Головним солістом у їхньому «хорі» на «Арені Львів» був воротар міланського «Інтера» Самір Ханданович, відмінні дії якого на останньому рубежі, по суті, зберегли інтригу в україно-словенському протистоянні. Щоправда, вдома команді Катанця потрібно не лише зберегти ворота «на замку», а й забити — як мінімум, двічі. Але зробити це збірній Словенії буде непросто — у нинішній кваліфікації синьо-жовта збірна має одну з найнадійніших оборон у Європі. Перед нинішнім «плей-оф» Сречко Катанець просив не згадувати стикові матчі 16-річної давнини, коли під його орудою словенці подолали «синьо-жовтих» на шляху до Євро-2000. Однак, думається, після безпорадної гри своїх підопічних у Львові наставник був би не проти, аби знову повторилися «мега-ляп Шовковського» та рикошет «імені Головка», які допомогли його колективу вперше в історії країни пробитися на ЧЄ.

Збірній України ще ніколи не вдавалося долати кваліфікаційний євробар’єр. Стати учасниками чемпіонату Європи-2012 нам дозволив статус його співгосподарів. Хай там як, а до французького Євро, де вперше гратимуть 24 збірні, українські збірники наблизилися дуже близько.

Перед першою зустріччю зі словенцями дехто з вітчизняних футбольних журналістів серйозно сумнівався в успіху своїх співвітчизників, наводячи купу доказів їхньої «меншовартості». Але то, здається, був лише психологічний прийом. Удар по амбіціях українських футболістів, котрих наперед записали в «лузери», схоже, виявився дієвим. Тепер важливо, аби наші хлопці завчасно не розслабилися. «Із Францією теж було 2:0. Іще нічого не вирішено», — заявив після львівської перемоги захисник «синьо-жовтих» Євген Хачеріді, котрому практично повністю вдалося нейтралізувати головного бомбардира суперників Новаковича.

«Потрібно забути про перемогу у Львові й готуватися грати з чистого аркуша», — каже президент Федерації футболу України Андрій Павелко. Робити ставку на глуху оборону, захищаючи домашні 2:0, Михайлу Фоменку абсолютно не варто. Щоправда, як відзначав попередник Михайла Івановича Олег Блохін, сьогоднішні збірники оборонятися не надто люблять, віддаючи перевагу атакувальним діям. Нинішній керманич «синьо-жовтих» це добре знає, тому постійно й наголошує на важливості реалізації голевих моментів своїми підопічними.

До слова, наприкінці листопада добігає кінця контракт Фоменка зі збірною. Вочевидь його пролонгація цілком і повністю залежить від успішного проходження «плей-оф». Водночас напередодні відповідальних матчів національної команди в пресі фігурувала інформація, що договір тренера з ФФУ спливає 30 жовтня. У цьому світлі виглядав незрозумілим статус Михайла Івановича під час матчів зі словенцями. Очільник ФФУ усе пояснив: «Заявляю офіційно, що контракт діє до 30 листпоада 2015 року. Зараз ніщо не відволікає ні гравців, ні тренерський штаб від головної мети. Матчі зі Словенією для нашої країни важливі як ніколи».

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий раунд. «Плей-оф». Матч-відповідь. Угорщина — Норвегія — 2:1 (Пришкін, 14; Хенріксен, 83 (у свої ворота) — Хенріксен, 87).

Перші матчі. Норвегія — Угорщина — 0:1 (Кляйнхайслер, 26), Швеція — Данія — 2:1 (Форсберг, 45; Ібрагімович, 50 (пен.) — Йоргенсен, 80), Боснія і Герцеговина — Ірландія — 1:1 (Джеко, 85 — Бреді, 82).

Україна — Словенія — 2:0

Голи: Ярмоленко, 23; Селезньов, 54

Україна: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Ракицький, Шевчук, Рибалка, Сидорчук, Гармаш (Малиновський, 80), Ярмоленко (Караваєв, 90+1), Селезньов (Кравець, 84), Коноплянка

Словенія: Ханданович, Бречко, Ілич, Цесар, Йокич, Куртич, Крхін, Кампль, Ілічич (Безьяк, 63), Бірса (Печник, 72), Новакович (Любіянкіц, 90)

Попередження: Селезньов, 20; Хачеріді, 37; Ракицький, 84 — Новакович, 36; Крхін, 44

Суддя — Ерікссон (Швеція).

Львів, «Арена Львів», 34 200 глядачів