Час гармати повертати

17.11.2015
Час гармати повертати

Атаки ворога захисники України поки що відбивають зі стрілецької зброї. (прес-центру АТО. )

Позавчора українська сторона попередила представників місії ОБСЄ, що у випадку, якщо ситуація у зоні АТО й надалі буде загострюватись, Україна готова повернути на першу лінію оборони артилерію, яка була відведена згідно з Мінськими угодами. Наразі ж сили АТО використовують «лише той наявний арсенал сил і засобів, який є на першій лінії оборони». Тобто винятково стрілецьку зброю.

«Українська сторона очікує від представників СММ ОБСЄ звіту, чи в повному обсязі друга сторона конфлікту виконала взяті на себе зобов’язання щодо відведення від лінії розмежування сторін зброї калібром менш ніж 100 мм, — каже речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. — Останні події, що відбуваються у зоні АТО, свідчать, що не вся зброя, яку мали відвести бойовики, відведена».

За його словами, підвищена активність бойовиків на донецькому та артемівському напрямках пов’язана з тим, що сили АТО у цих районах дислокуються у безпосередній близькості до ключових центрів бойовиків, зокрема — Донецька.

Як повідомляє прес-центр АТО, позаминулої ночі терористи 16 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ з мінометів та гранатометів, а протягом минулої неділі бойовики здійснили 32 обстріли (били переважно по Пісках, Опитному і Мар’їнці). Відтак найскладнішою ситуація залишається поблизу Донецького аеропорту. Минулої суботи після обстрілу Авдіївки із замаскованих у Путилівському лісі мінометів загинув один захисник України, ще восьмеро — поранено.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони, у ці дні окупанти приховано перекидають російські підрозділи спеціального призначення на передову на Донецькому напрямку. При цьому бойовики «ДНР» ще й відверто брешуть: мовляв, українські бійці нібито обстріляли колишній аеровокзал Донецька з мінометів. І це при тому, що ЗСУ відвели все важке озброєння (у тому числі й міномети) ще 10 листопада.

Водночас у штабі АТО наводять реальні докази порушення домовленостей бойовиками. В iнтернеті було оприлюднено відео, на якому в ніч на 14 листопада ворог веде вогонь реактивними снарядами з боку окупованої Старомихайлівки у напрямку Красногорівки, яка перебуває під контролем ЗСУ. Цей обстріл українська розвідка зафіксувала завдяки системі виявлення вогню «СОВА».

Не дивно, що через ескалацію конфлікту на Донбасі Україна вимагає доступу спостерігачів ОБСЄ до місць зберігання техніки бойовиків, до неконтрольованої ділянки біля кордону та постійної присутності спостерігачів на найбільш напружених ділянках — Авдіївка, Донецький аеропорт, Артемівський напрямок і Попасна.

За словами Президента Петра Порошенка, ситуація на сході України загострюється, про що свідчать обстріли з мінометів. Водночас глава держави зазначив, що не бачить зв’язку між ескалацією на сході країни і активізацією ісламських терористів, хоча констатував різке збільшення внутрішньої загрози терактів в Україні. За його словами, саме тому він дав наказ щодо посилення заходів безпеки уздовж кордону, збільшення сил правопорядку в аеропортах, на вокзалах та інших місцях скупчення людей.

А ТИМ ЧАСОМ

Позаминулої доби в зоні проведення антитерористичної операції загинули три бійцi, які підірвались на радіокерованому фугасі поблизу селища Золоте. Ще один сапер загинув минулої суботи після обстрілу Авдіївки. Цього ж дня, як повідомив речник АП з питань АТО Андрій Лисенко, у локальних боях 5 українських вояків загинули, 4 — отримали поранення поблизу міста Щастя та на Бахмутській трасі.

За даними волонтерських організацій, в останні дні в зоні АТО були і не бойові втрати: один iз бійців iз невiдомих причин розстріляв трьох побратимів, після чого іншими вояками було вбито і його. Військове відомство ніяк не прокоментувало цей ганебний випадок. Натомість у Генштабі ЗСУ спростовують інформацію про начебто загибель 15 військовослужбовців у зоні АТО 7 листопада. Раніше таку інформацію розповсюдили медики 1-го добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. Щоправда, тіл бійців ніхто з них особисто не бачив, а лише посилалися на телефонні дзвінки з передової.

Минулої неділі українські представники й представники так званої «ДНР» обміняли по два полонених на Донбасі. З полону бойовиків вдалося звільнити двох рятувальників МНС.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>