Мотивовані й не зовсім зрілі

11.11.2015
Мотивовані й не зовсім зрілі

Через мікротравми перше тренування національної збірної пропустила низка провідних її виконавців. (з сайта ФФУ.)

Кожен, хто хоч раз намагався собі пояснити причини п’яти невдач збірної України в «плей-оф» відборів на минулі чемпіонати Європи та світу, обов’язково «примірював» на «синьо-жовтих» силу й потенціал їхніх кривдників. Напевно, німці (у кваліфікації на ЧС-2002) та французи (у відборі на ЧС-2014) у силовому аспекті виглядали переконливіше за вітчизняних збірників. Натомість назвати збірні Хорватії, Словенії чи Греції, від яких також свого часу постраждала команда України, потужнішими за синьо-жовтий колектив аж ніяк не можна. Відтак говорити про ланцюг простих випадкових невдач, звинувачуючи у власних фіаско то суддю, то небесну канцелярію, то «не фартову арену», мабуть, не варто. Кажуть, якщо подія трапляється більше двох разів, було б непогано пошукати в пов’язаних між собою оказіях якусь закономірність.

Якщо справа не в майстерності, тоді, напевно, варто закцентуватися на двох інших складових, без яких великі спортивні перемоги просто немислимі. Без сумніву, один iз «титанів», на яких тримається спорт великих досягнень, — це мотивація. Інший, не менш важливий чинник, — психологічна підготовка. Олександр Головко, згадуючи невдачу «синьо-жовтих» у відборі на ЧЄ-2000, в інтерв’ю телеканалу «Футбол» визнав, що у першому матчі «плей-оф» проти словенців була елементарна недооцінка суперника. Ось так — не додати й не відняти…

Через 16 років у стикових матчах єврокваліфікації збірній України знову випало зіграти з командою Словенії. Ділячись своїми спогадами щодо минулого україно-словенського протистояння, Головко називає його футбольним жахом і дуже хоче, аби для «синьо-жовтих» нарешті завершилася полоса невезіння.

«Хлопці розуміють усю повноту відповідальності», — наголошує нинішній очільник нашої національної команди Михайло Фоменко. Два роки тому наставник уже проковтнув гірку пігулку «плей-оф», відтак, без сумніву, намагатиметься уникнути повторення неприємної для себе й всієї команди ситуації. «Потрібно використати досвід участі у «плей-оф», — зазначив Михайло Іванович. При всій повазі до Словенії, вони — не французи. У команді Сречко Катанця немає ні півзахисника «Ювентуса» Поля Погба, ні форварда «Реала» Карима Бензема. Кращий бомбардир «зелених» у груповому раунді кваліфікації ЧЄ-2016, на рахунку якого шість голів, — це 36-річний Мілівойє Новакович, який останні три роки виступає в чемпіонаті Японії. Водночас найбільш знаний зі словенських збірників — воротар міланського «Інтера» Самір Ханданович. Здається, що саме від його персони багато в чому й залежатиме доля протистоянь у Львові та Маріборі. «Головне — реалізувати свої моменти», — знову наголошує Фоменко. У нещодавній грі проти іспанців, де можна було вибороти пряму перепустку на Євро, показати свій бомбардирський хист нашим футболістам не вдалося. Кажуть, що тоді все зіпсувала феноменальна гра кіпера «МЮ» Давида де Хеа. Не хотілося, щоб і цього разу героєм протистояння став хтось із наших суперників. «Потрапити на Євро-2016 — мрія всіх футболістів збірної України», — наголосив півзахисник «синьо-жовтих» та «Шахтаря» Тарас Степаненко. Отже, з мотивацією у нашої національної команди, здається, все гаразд. Навіть і преміальні не потрібні. Михайло Фоменко каже, що про гроші ніхто зараз навіть не думає.

Водночас «коуч» турбується про психологічний стан своїх підопічних: «Зараз хочеться попросити, щоб менше нагнітали атмосферу. Усі розуміють, наскільки це важливі ігри. Це шанс потрапити на Євро. Не всі ще в тому віці, аби самостійно приймати рішення і справлятися з тиском психологічно». Проте найбільшою проблемою для Михайла Івановича наразі залишаються травми провідних виконавців. У вирішальних матчах відбору ЧЄ-2016 нашій збірній уже точно не допоможе Руслан Ротань, який після медогляду залишив розташування команди. А над здоров’ям Андрія П’ятова, Андрія Ярмоленка та Артема Федецького, котрі пропустили понеділкове тренування збірної, чаклують лікарі, обіцяючи поставити гравців на ноги до першого поєдинку зі словенцями, який відбудеться 14 листопада у Львові.

НА СТАРТ

Склад збірної України на матчі проти Словенії.

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бойко («Дніпро»), Шевченко («Зоря»);

Захисники: Федецький («Дніпро»), Шевчук, Кучер, Ракицький (усі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Пилявський («Зоря»);

Півзахисники: Гусєв, Ярмоленко, Сидорчук, Гармаш, Рибалка («Динамо»), Степаненко («Шахтар»), Малиновський, Караваєв, Каменюка, Петряк (всі — «Зоря»), Тимощук («Кайрат», Казахстан), Коноплянка («Севілья», Іспанія);

Нападники: Селезньов («Дніпро»), Будківський («Зоря»), Кравець («Динамо»), Гладкий («Шахтар»).