Хоч стрес — і не хвороба, однак...

10.11.2015
Хоч стрес — і не хвороба, однак...

Подолати емоційну напругу легше в товаристві рідних та друзів. Не залишайтеся наодинці з важкими думками. (з сайта best-woman.ru.)

Кожному з нас важко уявити своє життя без хвилювань. На нас тисне все: робота, домашні турботи, економічні негаразди, навіть погода. Постійні моральні удари призводять до втоми, песимізму, паніки, роздратування. Нервове напруження позбавляє задоволення від життя. Врешті воно згубно позначається на нашому здоров’ї.

Стрес — це не хвороба, однак він спричиняє або ускладнює багато захворювань. Особливо небезпечні нервові потрясіння для літніх людей, у них iз віком слабшають захисні сили організму. Як зменшити вплив стресу і попередити розвиток спровокованих ним хвороб? Цікаво, що найефективнішими є найпростіші рекомендації:

* Бережіть сімейні зв’язки. Численні дослідження свідчать, що сімейні люди мають краще здоров’я, ніж самотні. У них нижчий ризик захворіти, потрапити в аварію і навіть померти.

* Зустрічі з друзями — це не лише задоволення. Психологи стверджують: приятельські посиденьки зміцнюють душевне здоров’я. Коли наші внутрішні ресурси виснажуються, друзі здатні зменшити напругу, яку ми відчуваємо. Товариські контакти та моральна підтримка допомагають легше переносити повсякденні труднощі.

* Духовність. У дні життєвих випробувань релігійні люди черпають сили у властивому їм ставленні до скрутних ситуацій, що ґрунтується на терпінні, співчутті, надії і розумінні. Ці якості послаблюють дію стресу.

* Турбуйтеся про домашніх тварин. Багато наукових робіт наголошують: люди, які мають домашніх тварин, легше переживають удари долі.

* Знайдіть собі захоплення. Крайній ступінь напруження і заклопотаності перенести легше, якщо людина відволікається на своє улюблене заняття. 

* Неформальний підхід. Іноді свіжий погляд на подію допомагає побачити непомічений раніше вихід.

* Люди, що практикують методи медитації і заспокоєння, можуть досягати зниження артеріального тиску, що зменшує ризик хвороб серця. Вони можуть стати над ситуацією (стресом), їхній погляд на події оптимістичний. Тож у всьому намагайтеся побачити прекрасне.

* Частіше посміхайтеся. Учені з’ясували: існує зв’язок між лицьовими м’язами і ділянкою головного мозку, відповідальною за вироблення нейрохімікатів, що викликають приємні відчуття. Схожим чином діють обійми і поцілунки.

* Чітко формулюйте думку. При висловленні своєї точки зору піклуйтеся про те, щоб люди правильно вас розуміли. Однозначно сформульована думка значно знижує непорозуміння. Важливо також уміти слухати.

* Фізична активність знижує напругу, пом’якшує депресію, підвищує низьку самооцінку.

* Відмова від тютюну вже впродовж двох днів поліпшує роботу легенів та інших органів, знижує ризик захворювання на рак та хвороби серцево-судинної системи.

* Правильно харчуйтеся. Раціон має бути поживним, але не жирним: фрукти, овочі, харчові волокна. Дуже корисні овес, гречка, пшоно, пшениця, перловка, рис, кукурудза, білки рослинного походження, гарбузове і соняшникове насіння, олія, риба тощо. Здорове харчування гарантує добре самопочуття.

Кожний з нас переживає невдачі і потрясіння. Але важливо, щоб ці відчуття не панували над нашим життям і не призвели до низької самооцінки. Це допоможе не тільки долати тимчасові невдачі, а й зберегти здоров’я та повернути радість життя.

ДО РЕЧІ

Вивчивши звички первісної людини і негативні аспекти сучасного способу життя, професор психології Канзаського університету Стівен Іларді назвав близький до природи спосіб життя найкращим засобом боротьби з психічними розладами. Головний винуватець психічних проблем, вважає вчений, — сучасний спосіб життя. Якщо сто років тому від депресії страждав лише 1% населення, то нині — кожна п’ята людина.

Антидепресанти допомагають тільки половині пацієнтів. Інших, вважає вчений, порятують звички предків. Зокрема, професор рекомендує збільшити споживання кислот омега-3 (що містяться в рапсовій, кунжутній, горіховій або оливковій олії; жирних і напівжирних сортах риби), активніше брати участь у колективній діяльності і більше спілкуватися з людьми, частіше і довше бувати на свіжому повітрі, підвищити фізичну активність і забезпечити собі повноцінний сон.