Піонери Путіна

10.11.2015
Піонери Путіна

У Росії планують створити суспільно-державну дитячо-юнацьку організацію «Російський рух школярів» (РРШ). Відповідний указ президент РФ Володимир Путін видав у річницю створення комсомолу. Структура та цілі РРШ також нагадали багатьом спостерігачам молодіжні організації радянських часів. Засновником організації призначено Федеральне агентство у справах молоді. В найближчі місяці уряд Росії має визначити перелік майна, яке буде передане організації, а також надати їй субсидії з бюджету.

Як розповів РБК голова Федерального агентства у справах молоді Сергій Поспєлов, указ Путіна «вийшов на підтримку ініціативи, з якою до нього нещодавно звернулися лідери депутатських фракцій у Держдумі». Міністр освіти та науки РФ Дмитро Ліванов у спеціальній заяві для ЗМІ висловив упевненість, що нова організація відіграє важливу роль у виконанні одного з головних завдань системи освіти — вихованні та соціалізації учнів. Депутат Держдуми, народний артист СРСР Йосип Кобзон назвав створення РРШ «демократичним дивом» та «величезним подарунком на день Ленінського комсомолу». Він також відзначив, що раніше адресував президенту «численні прохання» про створення організації, «яка буде контролювати та виховувати наших дітей».

«Німецька хвиля» звернулася до кількох російських експертів з проханням розповісти про причини такого кроку та про те, які цінності прищеплюватимуть російським дітям. Адже створення дитячо-юнацької організації в Росії багатьом нагадало про СРСР та піонерію.

«Коли запроваджується така система, це певним чином визнання невміння реально працювати з молоддю», — заявила Ірина Прохорова, головна редакторка журналу «Новоє літєратурноє обозрєніє» та ведуча програми «Система цінностей» на РБК-ТВ. За її словами, замість муштри молодим людям потрібно давати перспективу самореалізації в професії та різноманітних соціальних сферах, створювати соціальні ліфти. «Однак простору для політичного, культурного, професійного та будь-якого соціального життя стає дедалі менше. І це доводиться компенсувати таким контролем», — сказала експерт. У цілому, на думку Прохорової, створення такої організації відповідає логіці дій нинішньої російської влади: «У загальному контексті закручування гайок це дуже нагадує спробу знайти спосіб і принципи управління та контролю над молоддю, які дуже схожі з Радянським Союзом».

Згідно з указом Путіна, метою створення організації є вдосконалення державної політики у сфері виховання молодого покоління та сприяння формуванню особистості на основі «притаманної російському суспільству системи цінностей». Натомість відомий російський публіцист та письменник Віктор Шендерович вважає, що неможливо говорити про якусь єдину систему цінностей російського суспільства, «тому що у Шарикова та Борменталя — різні системи цінностей». «Є запит десятків мільйонів росіян на європейські цінності. Цей запит відкинули, — міркує публіцист. — І є, звісно, запит інших десятків мільйонів росіян на «совок». Цей запит вітають».

Ірина Прохорова також вважає, що суспільство в Росії не єдине і в ньому немає консенсусу в питанні цінностей. На її думку, є велика кількість супротивників створення такої молодіжної організації, оскільки багато хто пройшов через аналогічні радянські об’єднання та пам’ятає, що насправді вони характеризувалися «мілітаризацією свідомості, контролем, неможливістю самореалізуватися, тому що людей підганяли під визначені дуже вузькі рамки поведінки та способи життя». Однак є й ті, хто вважає, що «там принаймні виховували молодь», визнає експерт. У її розумінні, однак, це свідчить про те, що люди підсвідомо хочуть зняти з себе відповідальність за виховання власних дітей. «Це мене засмучує найбільше», — підсумувала Прохорова.

Віктор Шендерович переконаний, що у випадку з РРШ йдеться, швидше, про «путінську систему цінностей», а тому сам рух загрожує виростити чергове покоління манкуртів. «Путін далі конструює те єдине, що може, а саме — казарму», — вважає письменник. На думку Шендеровича, створення РРШ означає, що «країна йде у минуле — з усіма наслідками, які з цього випливають».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>