Ого, яке «Ухо»

10.11.2015

Черговий фестиваль нової музики розпочало днями агентство «Ухо». До кінця тижня відбуваються концерти в Києві, а також Дніпропетровську, Одесі та Харкові. Як зазначають організатори, нинішній сезон фестивалю присвячено «радянським функціонерам, органістам, пацієнтам психіатричних лікарень, абатистам, учителям музики та лсд-ентузіастам, шпигунам і вихідцям зі старих японських сімей — візіонерам, які знайшли свою музику». Всупереч епатажності цього переліку, музика, яку виконують на фестивалі, зовсім не позбавлена елегантності та вишуканості найкращих оркестрових манер.

Перший київський концерт був дебютом зібраного у червні «Ухо-ансамблю», і відбувся він надзвичайно вдало. Колектив складається з 17 учасників та функціонує як єдиний механізм, який дуже тонко відчуває всіх своїх членів та грані музики. Керує цим камерним оркестром італійський диригент, професор Страсбурзької консерваторії Луїджі Ґаджеро. «Ми впродовж місяця обирали ті композиції, які звучатимуть на фестивалі. В основному цим займався Луїджі», — розповідає «УМ» співкерівник проекту «Ухо» Саша Андрусяк. Незвичною деталлю є обіцянка влаштовувати відкриту репетицію перед кожним концертом «Ухо-анасамблю», аби глядачі могли самі «оцінити вичинку готового виробу», як зазначає Саша. Також про новий ансамбль вона розповідає: «Ми запропонуємо слухачу дуже складну сучасну музику. Але виконувати її ансамблю буде так, аби у досвіді слухачів ця складність оберталася не болісним нерозумінням, а захопленням. Як ми збираємось цього досягти? Через копіткий відбір творів, «важкі» репетиції і величезну інтерпретаційну роботу диригента».

Фестиваль нової музики створений так, аби передати незвичайні інтуїтивні прозріння, які привнесла академічна музика XX століття у сприйняття природи часу та звуку. Вже прозвучали «Екзотичні птахи» Олів’є Мессіана, «Горизонт лісу» Тору Такеміцу, «Часточки» Жерара Грізе і «Малюнок» Тосіо Хосокава. Цікаво, що творчі організатори вирішили поєднати в одному концерті музику Сходу і Заходу, адже Такеміцу та Хосокава — представники японського авангарду в музиці, тоді як Мессіана і Грізе — французькі композитори. Також у програмі фестивалю музика Стіва Райха у виконанні оркестру Armonia Ludus Михаїла Менабде, концерти Євгенія Громова, британського ансамблю Apartment House та багато інших музичних принад.