Мислеформи, оригінали й копії

10.11.2015
Мислеформи, оригінали й копії

Той самий Едгар Дега. (з соціальної мережі.)

У «Мистецькому арсеналі» в Києві відкрилася виставка «Шедеври світової пластики». Завдяки АртФонду колекціонера та мецената Ігоря Воронова, який передав для виставки свою колекцію, і Благодійному фонду «Мистецький арсенал» упродовж місяця можна побачити на власні очі унікальне зібрання скульптур.

В експозиції представлено близько 150 творів видатних митців, чия творчість стала знаковою для історії візуальної культури: Едгара Дега, Жана Арпа, Костянтина Бранкузі, Рембрандта Бугатті, Поля Гогена, Сальвадора Далі, Альберто та Дієго Джакометті, Жака Ліпшиця, Арістіда Майоля, Генрі Мура, Ханни Орлової, Пабло Пікассо, Огюста Родена, Осипа Цадкіна, Деметра Чипаруса. Загалом стильове різноманіття виставки надзвичайно широке — від постімпресіонізму та арт-деко до кубізму, від неокласицизму до сюрреалізму.

На виставці — вісімнадцять робіт українця Олександра Архипенка, одного з основоположників кубізму в скульптурі. Його роботи створюють навмисну деформацію образу людської натури, маючи на меті знищити думку про його лише матеріальність — дати просочитися крізь зміщені площини тому світлу, що може виходити лише з внутрішнього світу людини. Такий підхід був продовженням ідей француза Пабло Пікассо — «проявити» внутрішній світ.

Задля цього Олександр Архипенко застосовує порожній простір у скульптурі як знакову величину. Сам він пояснював це так: «Відсутній предмет залишає свою форму в нашій пам’яті. Це форма простору, що стає відбитком того, чого зараз нема, і творчо реконструює те, що є в нашій пам’яті. Позбавлений значення отвір ніколи не стане належним символом. У мистецтві форма порожнього простору має бути не менш значущою, ніж значення форми твердої матерії». До речі, одна з історій дитинства відомого скульптора така: одного разу батьки Олександра принесли додому дві однакові вази, він зсунув їх, і побачив між ними невидиму третю. І хоча в неї, на противагу реальним, не можна було поставити квіти, він зрозумів, що вона теж існує як вікно, як шлях думки, як мислеформа.

Серед інших робіт Олександра Архипенка, представлених на виставці, одна з його найулюбленіших робіт — «Хода», яка красномовно демонструє значення порожнього простору для скульптури. Також відвідувачі можуть побачити зроблені у 1914 році скульптури: жіночу фігуру з мармуру та каміння, що має назву «Плаский торс», а також створену з бронзи та каменю «Жінку, що розчісує волосся». Вражатиме і робота з мармуру та каменю «Торс у просторі», яка, до речі, згодом стала основою для створення скульптурно-живописної «Клеопатри».

Подарунками для відвідувачів виставки стане можливість бачити роботи «першого скульптора сучасної епохи» Огюста Родена. Тим часом 12 листопада виповнюється 175 років від дня народження цього французького метра світової скульптури. Поціновувачі його творчості знають, що оригінали майстра є в трьох музеях: безпосередньо в Парижі, у Мьодоні, неподалік від столиці Франції, та у США, у Філадельфії. Ще за життя Роден дозволяв масово виробляти копії своїх скульптур для продажу, а після його смерті у 1917 році це право перейшло паризькому Музею Родена. Відомо, що за життя скульптора лише одна майстерня лиття виготовила 231 копію «Вічного ідола» та 319 копій «Поцілунку». Саме тому авторизовані копії роденівських скульптур є в багатьох музеях і приватних зібраннях. У 1956 році у Франції навіть прийняли закон, що обмежує кількість копій, які дозволяють знімати зі скульптури, цифрою дванадцять.

На київській виставці також представлено роботи швейцарських скульпторів — братів Дієго та Альберто Джакометті. Альберто Джакометті — один iз найдорожчих скульпторів сучасності. На торгах аукціону Sothebey’s у 2014 році купили його «Колісницю» за 101 мільйон доларів.

Виставка «Шедеври світової пластики» матиме ще й благодійний характер. «Наша команда хоче привернути увагу до потреби спільної участі у створенні та розбудові найбільшого в Україні музею європейського рівня. Тому ми запрошуємо не просто подивитися на скульптури видатних митців, серед яких Огюст Роден, Пабло Пікассо, Альберто Джакометті, а й придбаним квитком засвідчити співучасть у розбудові «Арсеналу», — каже гендиректор ДП «Мистецький арсенал» Наталія Заболотна. До речі, для тих, хто хоче більше дізнатися про представлених авторів і їхні роботи, проводять безкоштовні екскурсії щотижня до 6 грудня у вівторок та четвер о 18:00, а в суботу — о 14:00. Щоправда, за вхідний квиток треба заплатити 70 грн., пільговикам — 30 грн., діти до 12 років і ще кілька категорій осіб мають право на безкоштовний вхід.