Майорське не по зубах

10.11.2015

Упродовж минулих вихідних бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР» фактично поставили хрест на мирному врегулюванні конфлікту, щоправда, офіційний Київ не поспішає це визнати. Вже кілька днів поспіль тривають локальні бої та провокаційні обстріли позицій ЗСУ практично на всій лінії розмежування, а в районі Майорського, поблизу Горлівки, ворог двічі зважувався на прямий штурм. За даними штабу АТО, лише протягом позаминулої доби бойовики здійснили два десятки обстрілів по наших позиціях. При цьому окупанти відкривали прицільний вогонь в усіх секторах оборони.

До речі, перш ніж штурмувати позиції ЗСУ у Майорському позавчора, бойовики «накрили» їх вогнем із мінометів (калібром 82 мм), які мали б бути відведеними. Як повідомляють у прес-центрі АТО, коли два десятки бойовиків почали штурм і наблизилися на стометрову відстань до позицій, захисники України відкрили вогонь на ураження зі стрілецької зброї (попередньо отримавши дозвіл командування).

«Отримавши адекватну відсіч, бойовики залягли та спробували вийти з бою. Згодом вони намагалися обійти наші позиції, але потрапили під вогонь, понесли втрати та знову залягли. Ще через годину терористи відкрили вогонь з мінометів і під прикриттям цього вогню, забравши вбитих та поранених, відійшли», — повідомляють у штабі АТО.

Українські воїни у ході бою за Майорське не зазнали втрат. Щоправда, під час повторного штурму, який також було відбито, поранення отримав один захисник України.

За даними Головного управління розвідки Міноборони, ситуація в зоні проведення АТО зберігає тенденцію до загострення: бойовики посилюють передові підрозділи першого ешелону на Слов’янському напрямку та приховують озброєння в порушення Мінських домовленостей на Донецькому напрямку. Українські розвідники додають, що поблизу Маріуполя пожвавили свою діяльність ворожі диверсійні групи, а також активізовано засоби російської радіоелектронної розвідки.

Серед іншого, ворог також відновив обстріли мирних населених пунктів. За останні дні під такі обстріли з автоматичних та протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та снайперських гвинтівок по кілька разів потрапляли Опитне, Красногорівка, Авдіївка, Піски, Новгородське та Гранiтне. А Новоселівка Друга була обстріляна навіть iз «відведених» мінометів. Показово, що днями ЗСУ відзвітували про завершення відведення власних мінометів.

При цьому самі бойовики звинувачують в обстрілах мирних мешканців українську армію. Зокрема, минулої суботи терористи звинуватили «непідкотрольні Києву націоналістичні батальйони» в обстрілі центру Донецька з... «градів»! У Штабі АТО назвали цю заяву бойовиків «ДНР» про застосування реактивної артилерії абсолютною вигадкою. Тим більше що українські РСЗВ «Град», «Ураган», «Смерч» та інше важке озброєння давно відведено від лінії зіткнення і цей факт зафіксовано місією ОБСЄ.

Речник Генштабу Владислав Селезньов додає, що бойовики могли самі обстріляти житлові квартали міста, аби потiм звинуватити українських військових. Водночас, як повідомляють «Новости Донбасса», мешканці Донецька майже не обговорюють тему обстрілу центру міста, більшість із них зовсім не чули ніяких вибухів. Тоді як тему обстрілу в коментарях підтримують тільки «фейкові» користувачі.

Водночас українська сторона СЦКК розцінює провокативні дії бойовиків як цілеспрямовані кроки з дестабілізації обстановки, що можуть призвести до зриву процесу відводу озброєнь і подальшої ескалації конфлікту. За словами керівника української сторони СЦКК Бориса Кременецького, за останні три тижні зафіксовано 26 порушень режиму припинення вогню і 361 провокаційний обстріл бойовиками позицій ЗСУ та «сірої зони» з метою викликати вогонь підрозділів ЗСУ у відповідь.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>