Мораторiєм проти дерибану

06.11.2015

Народні депутати від Опозиційного блоку вважають, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення повинен бути продовжений, і готові голосувати за законопроект, який заборонить продаж земель після 1 січня 2016 року. Про це з парламентської трибуни заявив голова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.

«Опозиційний блок повністю підтримує і буде голосувати за закон про продовження мораторію на землю. Тим більше що такий законопроект наша фракція зареєструвала ще в грудні 2014 року. Він є одним із шести законопроектів, які стосуються мораторію на землю і сьогодні зареєстровані в парламенті», — сказав народний депутат.

Мораторій на продаж земель був накладений 15 років тому. З того часу декілька разів його продовжували, востаннє — у 2013 році до 1 січня 2016 року. Ці мораторії приймалися для того, щоб не допустити неконтрольований розпродаж цього стратегічного українського ресурсу в умовах відсутності Закону «Про ринок земель».

Напередодні закінчення терміну дії мораторію дискусії навколо питання продажу земель розгорілись з новою силою. На переконання депутатів від Опозиційного блоку, на сьогоднішній день цивілізований ринок землі неможливий, оскільки немає відповідного законодавства. Тому якщо сьогодні не продовжити мораторій, то це буде не продаж земель, а справжній дерибан.

За словами політика, нинішній парламент повинен нарешті почати приймати закони, які стосуються простих людей, у тому числі й продовжити мораторій на землю.

«Довіра до Верховної Ради вкрай низька. Соціологія каже, що парламенту довіряють лише 5% громадян, нижчий рейтинг лише в уряду Яценюка – 4%. Головна причина – парламент працює сам для себе, а не для громадян. Це підтверджує і порядок денний на наступні два пленарні тижні, де зi 113 законопроектів лише 16 стосуються економіки. А людей цікавлять економічні питання, у тому числі й тарифи, а також досягнення миру, тобто реалізація Мінських домовленостей», — резюмував Юрій Бойко.