А ворог атакує

06.11.2015
А ворог атакує

Одним із поранених виявився комбриг 92-ї бригади Віктор Ніколюк iз позивним «Вітер».

Останніми днями на лінії розмежування (переважно в районі Донецького аеропорту) почастішали збройні провокації, які влаштовують бойовики «ДНР». Це і турбуючий вогонь iз кулеметів, гранатометів, мінометів та зенітних установок, і активізація ворожих снайперів, і приховане мінування. За даними групи «Інформаційний спротив», бойовики все частіше застосовують тактику коротких вогневих нальотів, а також намагаються приховано мінувати найближчі підступи до опорних пунктів і передових позицій ЗСУ та нейтральну зону.

«Ті провокації, які відбуваються, — один із намірів ворога спровокувати українських військових на відкриття потужного вогню у відповідь. Ми не піддаємося на ці провокації і не даємо можливості ворогу звинуватити нас у порушенні Мінських домовленостей», — зазначає речник АТО Андрій Лисенко.

У результаті лише позавчора в зоні проведення АТО поранення отримали п’ятеро захисників України. Троє з них — у районі Трьохізбенки на Луганщині. Одним із поранених виявився комбриг 92-ї бригади Віктор Ніколюк з позивним «Вітер», під керівництвом якого раніше було взято в полон російських ГРУ-шників Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Нині ж комбриг iз групою офіцерів оцінював ситуацію на одному з опорних пунктів. У цей час опорний пункт бойовики «накрили» вогнем з АГС-17 iз боку села Пришиб. «Вітер» отримав непроникаюче осколкове поранення лівого боку і від шпиталізації відмовився. Ще один вояк отримав легкі осколкові поранення ноги, а третього — з важкими пораненнями шпиталізовано до райлікарні у Новому Айдарі.

Активізація бойовиків на Донбасі вже викликала реакцію Ради нацбезпеки і оборони України. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що у разі продовження провокацій з боку бойовиків сили АТО припинять відведення озброєння і військової техніки. За його даними, лише протягом минулої доби на окупованих територіях зафіксовано дев’ять випадків порушення режиму припинення вогню з боку російсько-терористичних угруповань.

«Російські окупаційні війська не вперше своїми діями хочуть зірвати Мінські мирні домовленості, — зазначає пан Турчинов. — Але на відміну від попередніх провокацій, вогонь був прицільним та високої інтенсивності, внаслідок чого п’ятеро військовослужбовців отримали поранення. У разі подальших провокативних дій з боку російських окупантів, що загрожують життю та безпеці українських військових та мирних громадян, озброєння та військова техніка негайно будуть повернені на місця попереднього розташування, а українські військові будуть діяти відповідно до наявних викликiв iз боку російських окупантів».

Стурбованість у зв’язку зі сплесками військової активності на Донбасі з боку підтримуваних Росією бойовиків висловив і офіційний Вашингтон, який відтак закликає Москву припинити насильство і виконувати Мінські домовленості. За словами речника Держдепартаменту США Джона Кірбі, саме російсько-сепаратистські сили відновили атаки на українські підрозділи зі стрілецької зброї, гранатометів, великокаліберних кулеметів і систем протиповітряного вогню.

Президент Європейської Ради Дональд Туск додає, що Росія не виконала повністю умов Мінських угод, і це повинне бути враховане Європейським Союзом при наступному перегляді санкцій щодо РФ. Пан Туск категорично заперечує припущення, що ЄС може пом’якшити санкції щодо Росії в обмін на допомогу РФ в боротьбі з «Ісламською державою».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>