Лідер української опозиції Олег Ляшко: «Людям їсти нічого, а вони — про «реформи» розповідають...»

23.10.2015
Лідер української опозиції Олег Ляшко: «Людям їсти нічого, а вони — про «реформи» розповідають...»

Олег Ляшко рiшуче налаштований добитись змiн на користь українцiв.

Олег Ляшко — один з небагатьох українських політиків, який говорить правду, якою б неприємною вона не була. Відкритий до людей і незручний для влади. Саме за це його люблять мільйони українців і ненавидить провладна верхівка, до якої він та очолювана ним Радикальна партія — у жорсткій опозиції. У відвертому інтерв’ю лідер радикалів розповів про те, що він та його команда роблять для захисту українців та України і як влада розправляється з ним за його державницьку позицію.

— Олеже Валерійовичу, віднедавна ваша фракція вийшла з коаліції та почала жорстко критикувати дії влади. Що стало останньою краплею, яка переповнила чашу вашого терпіння?

— Після того, як 31 серпня провладна партія «Блок Петра Порошенка», злигавшись iз Опозиційним блоком, проголосувала за зрадницькі зміни до Конституції, ми не могли з цим миритися. Я неодноразово наголошував: особливий статус Донбасу, який проштовхують у конституційних змінах, — це план Путіна на розкол України. Це зрада нашої держави. Усі свідомі українці намагалися завадити цьому голосуванню. Тисячі людей вийшли на мирну акцію протесту під стіни Верховної Ради. Але влада у своєму бажанні догодити кремлівському карлику не гребувала нічим. Олігарху Порошенку власний бізнес — цукеркова фабрика у Липецьку — виявився дорожчим за Україну, тож він обміняв державу на цукерки.

На замовлення Президента спецслужби організували криваву провокацію, в результаті якої загинуло четверо нацгвардійців, десятки громадян отримали поранення. Цинізму цієї влади позаздрив би навіть Янукович. Але по написаній на крові Конституції країна все одно не зможе жити.

Отже, після цього ганебного голосування та страшної в історії України події ми вийшли з коаліції і стали опозицією до влади. Підкреслю: єдиною дієвою українською опозицією. Адже Опозиційний блок лише за назвою такий — він неформально входить до коаліції, так званої «ширки», з провладними партіями, це можна легко простежити по голосуваннях. А отже, нічого спільного з опозицією він не має.

— Ви заявляли про те, що влада розпочала репресії проти патріотів. На чому ґрунтуються такі ваші заяви? І як вони пов’язані з арештом вашого однопартійця, народного депутата Ігоря Мосійчука?

— Сьогодні за ґратами політичних в’язнів більше, ніж було за часів Януковича. За моєю інформацією — понад дві сотні. Серед них — учасники Революції гідності, Герої АТО і просто патріоти. Зокрема, наші однопартійці Костянтин Кривич — кіборг донецького аеропорту, Богдан Тицький — боєць батальйону ОУН — та багато інших. Влада розправляється з тими, хто займає іншу позицію, хто продовжує боротися за ідеали Майдану, хто не хоче миритися з корупцією і свавіллям чиновників.

Окрім того, Порошенко, як і його попередник, намагається підім’яти під себе парламент. У хід іде все: підкуп, шантаж, погрози життю та свободі. На особистих зустрічах Президент неодноразово попереджав мене: або припиняй критикувати, або пожалкуєш. Звісно, я відмовився танцювати під його дудку, чинив опір голосуванню за зміни до Конституції, викрив корупційні схеми, у яких замішаний Президент. Порошенко відповів арештом Мосійчука у зухвалий, цинічний, незаконний спосіб. Мосійчуку не дали останнього слова, питання його арешту розглядалося в атмосфері штучно створеної істерії, без тверезого розгляду та слідства. Все, що йому пред’явили, — це нашвидкуруч змонтоване відео. Через продажну прокуратуру і суди сьогодні будь-кому можуть сфабрикувати справу і посадити на все життя.Тож, захищаючи Мосійчука, я захищаю всіх українських патріотів, які потерпають від свавілля влади.

Вибірковість правосуддя можна побачити неозброєним оком: за логікою влади, злочинці з усієї країни перебувають у фракції Радикальної партії, адже, окрім Мосійчука, ще на шістьох депутатів відкрито кримінальні справи, включаючи Андрія Лозового, Дмитра Лінька, Сергія Рибалку, Сергія Скуратовського і навіть мене. Водночас поплічники банди Януковича, причетні до масових розстрілів на Майдані та розграбування держави, спокійно сидять поруч та не привертають увагу Генпрокуратури. Клюєв, Бойко, Льовочкін, Єфремов домовилися з владою і почуваються у безпеці.

Насправді під маскою боротьби з корупцією ховається бажання політичної розправи над опонентами. Я неодноразово стверджував: пане Президенте, хочете боротися з корупцією — почніть зі свого кабінету. Я вимагаю негайного розслідування фактів корупції з боку Порошенка, озвучених суддею Чернушенком, та сам готовий свідчити у суді проти Президента.

— За результатами дослідження видання «Бізнес», депутатів фракції Радикальної партії визнали найпродуктивнішими у Верховній Раді. На що спрямована законотворча робота радикалів?

— Так, дійсно, не можу не похвалитися: я та ще двоє моїх колег по фракції — Віктор Галасюк і Віктор Вовк — зайняли перші три сходинки у рейтингу продуктивності народних депутатів, згідно з кількiстю ухвалених законопроектів. Ось відповідь усім скептикам та злостивцям, які звинувачують нас у популізмі. У нашій фракції зібралися сильні економісти, юристи, ми пропонуємо владі альтернативу її невдалим реформам. Адже те, що влада називає «реформами», насправді є геноцидом українського народу. Вже «дореформувалися» до того, що людям немає за що їжу купити, таблетки, я вже мовчу про сплату комунальних послуг, якими наші горе-реформатори довели людей до ручки. Результат реформ має бути таким, щоб його хоч на хліб можна було намазати. А у нас людей тільки змушують iще тугіше затягувати паски, хоча тугіше вже нема куди! Я щодня спілкуюся з десятками людей і знаю про ці проблеми з перших вуст. Я не можу мовчки дивитися в заплакані очі стареньким і спостерігати за тим, як влада добиває своїх громадян.

Саме тому Радикальна партія розробила радикально новий економічний курс і намагається втілити його у життя. У першу чергу ми пропонуємо суттєво підвищити мінімальні зарплати (до 3000 гривень), пенсії, стипендії з одночасним зниженням податкового тиску на підприємців. З одного боку, це дозволить «відбілити» зарплати, вивести їх iз конвертів, з іншого — збільшить купівельну спроможність громадян. Гроші підуть в економіку і почнуть працювати. Ці законопроекти поки що блокуються владою, але рано чи пізно ми доб’ємося їх ухвалення.

Окрім того, потрібно негайно вирішувати проблему безробіття. Підтримуючи малий і середній бізнес, розвиваючи власне виробництво, ми створюємо нові робочі місця, даємо людям можливість заробляти, а державі — отримувати податки. До речі, один iз наших законопроектів, спрямований на підтримку деревообробної галузі — щодо мораторію на експорт лісу-кругляку, вже прийнято. Ми переконані: якщо ми не будемо експортувати дешеву сировину, а зосередимося на виготовленні готової продукції, до нас потягнуться інвестори, наші люди працюватимуть на заводах і фабриках замість того, щоб мовчки спостерігати за бездумною вирубкою лісів.

За цим принципом плануємо відродити й інші галузі в Україні. Я наголошую: всі кредитні кошти ми повинні вкладати в розвиток економіки, а не латати ними дірки.

— Чи є у Радикальної партії свій план — як боротися з захмарними тарифами?

— Безумовно, є. Одразу скажу: субсидіями тут суттєво не допоможеш, потрібно докорінно змінювати систему.

На щастя, разом із холодними і довгими зимами Господь дав нам власні газ та нафту. Не в такому обсязі, як Росії чи Катару, але достатньо для того, щоб українці не жахалися зими. Я наголошую: у житлово-комунальному господарстві потрібно використовувати лише газ українського видобутку, ціна якого нижча за російський у десятки разів. Окрім того, потрібно скасувати рентну плату на видобуток власного газу і ліквідувати «Нафтогаз» як гніздо корупції. Усі ці заходи дозволять відчутно знизити вартість комунальних послуг — мінімум у 2-3 рази. Саме тому Радикальна партія ініціює позачергове засідання Верховної Ради, на яке вимагає винести всі ці питання.

Справедливі комунальні тарифи — це, без перебільшення, питання виживання нації. Досить дозволяти олігархам паразитувати на надрах держави. Потрібно ліквідувати монополії на використання нафти й газу. Надра — власність народу України і крапка.

— Радикальна партія вперше йде на місцеві вибори. За яким принципом відбирали кандидатів?

— Понад 90% наших кандидатів — це нові обличчя. Наш головний принцип — жодного регіонала у списку, жодної продажної «морди», яка заплямувала себе співпрацею зі злочинним режимом Януковича. Відбирали кандидатів iз простих людей, перевагу надавали Героям АТО, інвалідам, громадським активістам, волонтерам, а також лікарям, учителям, економістам, юристам та представникам інших поважних професій. Ми переконані: до влади повинні прийти звичайні люди — такі самі, як ви.

Тож я запрошую всіх свідомих українців прийти на вибори та віддати свій голос за майбутнє країни. Пам’ятайте: не проголосувавши, ви подаруєте свій голос Порошенку та його банді.