Країна Кленового Листя змінює курс

21.10.2015
Країна Кленового Листя змінює курс

Безперечним переможцем виборів став ліберал Джастін Трюдо.

Позавчора в Канаді відбулися парламентські вибори, внаслідок яких країна змінює політичний курс. Уперше з 2006 року на виборах у країні перемогла Ліберальна партія. Наступником чинного прем’єра, консерватора Стівена Харпера, стане 43-річний Джастін Трюдо — старший син екс-прем’єра П’єра Трюдо. Ліберали Трюдо вибороли 184 з 338 парламентських місць. А для того, щоб партія-переможець могла самостійно, без коаліціантів, сформувати уряд більшості, вона повинна набрати 170 парламентських мандатів. Як бачимо, ліберали виборче завдання навіть перевиконали. Таким чином, представник політичної династії Трюдо замінить на посаді триразового прем’єра Стівена Харпера, який був очільником уряду з 2006 року.

Канадці бажають змін

Джастін Трюдо здійснив «перезапуск» Ліберальної партії після їхньої поразки чотири роки тому, коли ліберали отримали лише 34 місця в парламенті. На початку 78-денної виборчої кампанії місцеві аналітики іронічно оцінювали шанси Трюдо на перемогу, вважали, що він лише «їде» на прізвищі свого відомого батька, але «молодшенький» дійсно чудово провів цю кампанію і зумів переконати канадців, що ліберали правитимуть країною краще, ніж консерватори. Партія на чолі з Трюдо обіцяє повернути Канаду на шлях економічного зростання і створити нові робочі місця, скоротити дефіцит бюджету і розвинути інфраструктуру. Трюдо також обіцяє відновити дещо прохолодні відносини Канади з адміністрацією американського президента Барака Обами, боротися зі зміною клімату і вивести Канаду з бойової місії проти ісламських бойовиків на рівень гуманітарної допомоги та навчань. «Канадці з усіх куточків нашої великої країни цього вечора чітко висловили своє бажання. Йдеться про бажання змін, мої друзі, справжніх змін», — звернувся до прихильників переможець виборів Джастін Трюдо.

Україні не варто хвилюватися

Водночас Консервативна партія Харпера виборола 99 парламентських мандатів і тепер переходить в опозицію. Згідно з канадським законодавством, главою країни є британська королева, тому відтепер консерватори отримують офіційну назву «Лояльна опозиція Її Величності». Лідер консерваторів, чинний прем’єр-міністр Стівен Харпер після поразки оголосив, що залишає пост глави партії.

До парламенту пройшли представники ще трьох політичних сил: нещодавно створеної Нової демократичної партії на чолі з Томасом Малкейром (44 мандати — це на понад 50 мандатів менше, ніж у теперішньому складі парламенту), сепаратистського «Квебекського блоку» (10 мандатів) та один представник Партії зелених.

Поразка консерваторів є сумною новиною для України, оскільки уряд Стівена Харпера є одним із ключових прихильників санкцій Заходу проти Росії за анексію Криму і причетність до збройного конфлікту на сході України. У листопаді 2014 року на саміті «Групи двадцяти» в австралійському Брісбені Стівен Харпер порадив президентові Росії Володимиру Путіну «забратися з України».

Але будемо сподіватися, що прихід до влади лібералів не означатиме зміни ставлення Канади до України. Українська діаспора у цій країні нараховує близько 1,3 мільйона людей, що складає близько 4% усього населення Канади, а тому питання України в Канаді не вдасться відсунути на задній план. Економічна криза в Україні та російська агресія на Донбасі стали однією з ключових зовнішньополітичних тем під час цьогорічної виборчої кампанії у Канаді. Три найвпливовіші канадські партії — Консервативна, Ліберальна та Нова демократична — висловлюють підтримку Україні та наміри не тільки продовжити санкції, а й посилити їх. Так, у своїй офіційній заяві члени Ліберальної партії закликають до зняття усіх торговельних бар’єрів для українських підприємств та надання допомоги український владі у розбудові демократичних інститутів. «Українці й Україна не повинні хвилюватися, що при зміні влади зміниться й канадська політика щодо України», — заявила переобраний до парламенту депутат від Ліберальної партії, одна з активісток української громади Канади Христя Фріланд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>