Звуки Угорщини

21.10.2015

Із нагоди дня проголошення Угорської Республіки у Національному будинку органної та камерної музики у Києві Ансамбль класичної музики імені Лятошинського відіграє спеціальний концерт. «Я декілька разів відвідував Угорщину, — каже диригент колективу Ігор Андрієвський. — Мені подобається яскрава і самобутня культура цієї країни. 23 жовтня — день проголошення Угорської Республіки. Ми вирішили з цієї нагоди дати концерт. Бо історія наших країн перегукується. Нині юридично незалежна Україна змушена вести боротьбу за цілісність своїх кордонів».

У концерті прозвучать три твори композиторів різних епох. Музика на тексти Августа фон Коцебу «Король Стефан» (для хору та оркестру) Людвіга ван Бетховена буде вперше виконана в Україні. «Цей твір Бетховен написав у 1811 році на замовлення короля Франца I під час відкриття оперного театру в Будапешті, — каже Ігор Андрієвський. — Король Стефан, який вважається засновником угорської державності, дуже високо шанується угорським народом. Яскрава музика Бетховена прозвучить у концерті без тексту Коцебу, в якому прославляються, в основному, короновані особи. Партитуру шукали довго через австрійських знайомих. Допоміг пастор Якоб Фьорг, який і раніше допомагав нам діставати ноти творів, що вперше в Україні були виконані Ансамблем класичної музики. Є ще одна помiчниця — моя дружина Ніна Сіваченко, без кропіткої роботи якої з набору нотних партій на комп’ютері виконання цього твору (як і багатьох інших прем’єр) було би неможливим».

Також прозвучить «Дивертисмент для струнних» Бели Бартока, який вивчав і творчо опрацьовував фольклор Угорщини та країн Східної Європи. Він збирав фольклор не лише угорський, а й український, румунський, болгарський, югославський. У 1888 — 1899 роках майбутній композитор жив у місті Севлюш (нині місто Виноградiв), що на Закарпатті. Ці землі у той час перебували під владою Австро-Угорської імперії. У Севлюші Бела Барток навчався грати на фортепіано, написав і виконав свій перший музичний твір, почав публічно виступати.

Варто нагадати, що наприкінці літа «Вівальді-оркестр» на чолі з відомим скрипалем, заслуженим діячем мистецтв України Ігорем Андрієвським дав чотири концерти на території Національної кіностудії Олександра Довженка. Тоді Андрієвський разом із дружиною-скрипалькою Ніною Сіваченко, автором ідеї проведення тих «Концертів природи», виконав 24 концерти італійського композитора Антоніо Вівальді.