Покрова надихнула

16.10.2015
Покрова надихнула

Вiктор та Петро Ющенки — головні дійові особи пiд час вiдкриття виставки.

Цьогоріч Україна вперше офіційно відзначила День захисника Вітчизни не 23 лютого, як раніше, а 14 жовтня — в день, що збігається з християнською Покровою. З нагоди свята Український дім спільно з Національною портретною галереєю, українською майстринею Наталією Черновою та всеукраїнським об’єднанням громадян «Країна» влаштували цикл виставок, присвячених новому прочитанню вже звичного для нас свята Покрови.

«Цей день може виховати те, чого нам найбільше бракує, — єдність та ідентичність, — наголосив на важливості свята третій Президент України Віктор Ющенко. — Подивіться на поляка — поляк завжди каже: «Поляк єден», його не можна розвести ні на мові, ні на церкві, ні на героях, ні на пам’яті чи культурі. Бо він «єден», у нього все своє. А в нас украли наше ім’я, нашу мову, нашу церкву, вкрали наших героїв. Іншими словами, оте все, що робить нас цільними та єдиними. І сьогоднішній день — це найкращий день, аби говорити — ми сильні тоді, коли єдині».

От і галереї Українського дому змушують відвідувачів сповнитися гордістю за минуле нашої країни. Зокрема, батальний живопис Андрія Холоменюка «Військо Руси-України на захисті Вітчизни та Європи» зображує історичні перемоги під Синіми Водами, Оршею, Конотопом та Хотином козацького воїнства над московитами, монголо-татарами та турками. Ці роботи нагадують нам і про історичні переможні походи гетьмана Війська Запорозького — Сагайдачного, які привели до капітуляції царя Московії та султана Османської iмперії.

В іншому залі діє виставка сучасних козацьких нагород та відомчих i громадських відзнак для героїв-захисників України. В експозиції є навіть останні з започаткованих відзнак — орден Героїв Небесної сотні та ювілейна медаль «70 років Перемоги над нацизмом». У цій експозиції зібрали всі дійсні українські державні нагороди, а саме — ордени до звання «Герой України», дев’ять орденів, чотири медалі, відзнаку «Іменна вогнепальна зброя», сім відзнак Президента України та інші нагороди. Більшість із них, до речі, представлено для широкого загалу вперше.

Не залишить байдужим і виставка картин Наталі Чернової, зокрема цикл «Дванадесяті православні свята» та триптих «Створення світу». У своєму мистецтві авторка поєднала петриківський розпис із живописом. Ця виставка розмістилася поряд з експозицією, присвяченою Святій Покрові Божої Матері, де представлено ікони Пресвятої Богородиці та портрети видатних діячів епохи козацтва: гетьманів кошових, суддів, писарів, просвітників, друкарів, митрополитів, єпископів, серед яких Косинський, Вишневецький, Підкова, Кішка, Сулима, Дорошенко, Сагайдачний, Калнишевський, Мазепа, Розумовський, Петро Могила та інші відомі діячі.

«Історія України показує, що в нас дійно було надзвичайно велике воїнство, яке перебувало під покровом Святої Богородиці, — каже директор Українського дому Юрій Стельмащук. — Тож і виставка сама по собі класна, бо тут дійсно присутня духовність та історичність».