Генеральне прибирання

16.10.2015

Щонайменше раз на тиждень однією з топових тем стає можливість відставки Генпрокурора Віктора Шокіна. Поінформовані джерела кажуть, що в адміністрації Президента серйозно стурбовані питанням заміни глави ГПУ. Але станеться це не раніше листопада, оскільки до місцевих виборів 25 жовтня пленарних парламентських тижнів більше не буде.

У числі ймовірних претендентів на його місце називають i колишнього міністра внутрішніх справ (а нині — голову президентської парламентської фракції) Юрія Луценка. Утім, те, що в Луценка немає профільної освіти, може стати на заваді призначенню. Альтернативою Луценку буцімто є голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, але те, що Жебрівський може претендувати на прокурорський портфель, обговорюється лише на рівні чуток.

Щодо Шокіна, то на останній зустрічі з мас-медіа він переконував журналістів, що за посаду не тримається. «Мені скоро 63 (день народження у Генпрокурора 4 листопада. — Авт.), і я можу бути на роботі ще два роки, — сказав він. — До цього призначення кілька років перебував на пенсії і займати крісло Генерального не хотів. Сьогодні за нього теж не тримаюся. Відправлять у відставку — піду. Але хочу побачити оновлену, сильну, грамотну, некорумповану прокуратуру. Сподіваюся, до травня 2016 таки її і побачу...»

Та чи дотягне Шокін до травня наступного року — невідомо. Кілька місяців тому нардепи від «Самопомочі» почали збирати підписи за відставку Генпрокурора. На сьогоднішній день удалося зібрати вже 116 автографів. На думку нардепа від цієї політсили Єгора Соболєва, вибирати нового Генерального прокурора потрібно на відкритому конкурсі. «Якби мене запитали, кого потрібно призначити сьогодні, я б сказав: Касько і Сакварелідзе себе проявили, вибирайте з них. А по-справжньому, якщо вибирати, я виступаю за конкурс. Такий проект закону зареєстрували ще під час відставки Віталія Яреми», — зазначив Соболєв.

Колега Соболєва по парламенту Сергій Лещенко тим часом зазначає, що до відставки Шокіна може призвести і незадоволення Заходу. «У Вашингтоні бачать, що непереслідування нинішньою владою корупціонерів в Україні призводить до наростання невдоволення нею. Воно, у свою чергу, може призвести до реваншу тих, хто був владою до останнього Майдану. А це для американців — геополітичне фіаско, тому вони тиснуть на Київ. Шокін відповідає за довіру до влади й опосередковано до всього Майдану», — каже Лещенко.