«Вундеркінд» із секретом

16.10.2015

На 87-й хвилині матчу проти іспанців, у якому збірна України боролася за право напряму пробитися на Євро-2016, замість капітана нашої головної команди — досвідченого Руслана Ротаня вийшов на поле маловідомий широкому загалу 18-річний Олександр Зінченко.

Ситуація виглядала більш, ніж дивно. За час роботи на чолі «синьо-жовтих» Михайло Фоменко запам’ятався як радикальний консерватор. Навіть на матч проти аутсайдера групи Македонії, коли потрібно було трохи зберегти сили на архіважливий поєдинок з чемпіонами Європи — іспанцями, наставник української збірної повністю зберіг основу. А тут — у вирішальному поєдинку групового раунду, коли кров з носу необхідна перемога — досвідчений тренер раптом дозволяє собі подібного роду експерименти. Відзначимо, що до табору національної збірної центрального півзахисника російської «Уфи» наставник «синьо-жовтих» викликав за кілька днів до матчу з Іспанією. Як розповів після тієї гри сам Михайло Іванович, юного Зінченка він випустив на поле, аби «вундеркінда», котрим вважають Олександра футбольні експерти, заграти за Україну. Іншими словами, не дати росіянам, які начебто пропонували талановитому футболістові — одному з кращих вихованців футбольної школи донецького «Шахтаря» — прийняти російське громадянство, перехопити в України ще один спортивний талант.

На тлі відкритого останнім часом нашими північними сусідами полювання на українських спортсменів крок начебто й логічний. От тільки незрозуміло, чому робити його потрібно було саме в матчі року — на очах мільйонів уболівальників, які очікували від збірної Фоменка не так кадрових сенсацій, як голів. До речі, у послужному списку Зінченка є не один проведений за юні українські збірні матч. Тож, як свідчить генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін, добре знайомий з біографією колишнього «гірника», хвилюватися, що його перехоплять російські розвідники, було не варто.

Не сказати, що своєю появою на полі Зінченко ослабив гру «синьо-жовтих». Навпаки, його дебют у головній команді країни нагадував яскравий спалах світла. Запам’ятався 18-річний півзахисник не тільки низьким зростом та світлим кольором волосся. За короткий час свого перебування в центрі багатомільйонної уваги він відзначився кількома гострими передачами та показав себе сміливим гравцем, який не боїться брати на себе гру. Зауважимо, що в такому молодому віці за національну збірну України раніше дебютували лише двоє визнаних грандів — Сергій Ребров та Андрій Шевченко. Хотілося б, щоб і Зінченко згодом піднявся на рубежі, котрих досягли ці двоє найкращих представників українського футболу. Утім, думається, навряд чи нинішній рівень юнака, що виступає за одного з аутсайдерів російського футболу, дозволяє тренерському штабу першої команди країни видавати йому такого розміру аванси.

Згідно з заявами, які в останні дні наповнили вітчизняний інформаційний простір, рішення випустити Зінченка на поле Михайло Фоменко зробив під тиском третіх осіб. Як свідчить гендир «Шахтаря» Палкін, дивні дії головного тренера збірної стали наслідком «махінацій одного добре відомого клубу», який, зацікавившись молодим талантом, «поставив власні комерційні інтереси вище потреб збірної». Тут хвилювання «гірників» зрозуміле: вихованець їхньої школи може опинитися в таборі головних конкурентів.

Водночас інші джерела кажуть, що поява 18-річного «вундеркінда» — справа рук зацікавлених агентів, які в такий спосіб прагнуть накрутити ціну своєму клієнтові. До слова, на гру Україна — Іспанія на власні очі приїздив дивитися іменитий наставник «Челсі» Жозе Моуріньйо. Подейкують, що головним об’єктом його уваги був лідер «Динамо» Андрій Ярмоленко. Заодно подивився знаний португалець і на юну українську зірочку.

Без сумніву, після такої помпезної презентації увага та інтерес до 18-річного білявого півзахисника зросте в рази. От тільки чи виграє від цього сам футболіст? Цікаво й інше. Як після «таких дебютів» виглядає збоку імідж вітчизняного футболу? Думається, не в найкращому стані нині й моральний стан деяких збірників, які впродовж тривалого часу безрезультатно стукають у двері головної команди країни.