Корисні квадрати й кружечки

14.10.2015
Корисні квадрати й кружечки

Печиву можна надати будь-якої форми. (з сайта pustunchik.ua.)

Різке похолодання просто змушує не забувати про чай кілька разів на добу. А до гарячого напою хочеться взяти до рук і смачні ласощі. Вибирайте.

Із зерен соняшнику можна зробити домашні козенакі, значно м’якші за традиційні магазинні. Беріть 250 г почищених соняшникових зерен, 90 г цукру, 2 яйця. Зерна змолоти в блендері максимально дрібно, хоча якщо залишаться крупинки — не біда. Додати цукор, одне яйце та один жовток, перемішати. Мокрими руками сформувати тістечка та викласти на пергамент, змастити білком, за бажанням зверху посипати зернами соняшнику. Пекти при температурі 180 градусів лише 10-15 хвилин.

Макові тістечка можна спекти за таким рецептом. Беремо 2 яйця, по склянці запареного маку, сметани, смальцю та цукру, 3 чайні ложки амонію і 3 півлітрові банки борошна (зрозуміло, інгредієнти можна переполовинити). Спочатку треба яйця збити з цукром. Амоній погасити у сметані. Борошно розтерти зі смальцем, добавити яйця з цукром, сметану, мак. Замісити пісочне тісто, розділити на частини на ваш розсуд і вирізати печиво формочками. Випікати при 200 градусах 15 хвилин. Гаряче печиво обсипати цукровою пудрою.

Досить простий, але від того не менш смачний додаток до чаю — пісочне печиво. Один із варіантів приготування такий. Потрібно: 200 г вершкового масла, 250 г цукрової пудри, яйце, по чайній ложці ванільного цукру і солі, 400-450 г борошна, 2 чайні ложки розпушувача. Спочатку треба масло розтерти з цукровою пудрою. Збити яйце, сіль та ванільний цукор, додати масу до масла, вимішати. Поступово додати борошно та розпушувач. Тісто слід місити досить круте, воно буде ніби розсипатися, проте гарно триматиме форму при випічці.

Узяти частину тіста, розкачати, вирізати печиво. Викласти на змащене олією деко. Пекти 10-15 хвилин при температурі до 200 градусів.

Печиво на кефірі робимо за таким рецептом. Беремо 2,5 скл. борошна, склянку цукру, 200 г масла, чайну ложку смальцю, 2 яйця, півсклянки кефіру, 2 столові ложки майонезу, пакетик ванільного цукру, по половині чайної ложки соди і розпушувача. Яйця розтерти з цукром або збити в міксері. Масло і смалець розтопити, додати кефір, майонез і яйця з цукром. Все вимішати. У борошно додати соду, ванільний цукор і розпушувач. З’єднати муку з рештою суміші та замісити м’яке тісто. Поставити в холодильник на 20 хвилин. Потім розкачати тісто товщиною 1-1,5 см, посипати цукром і вирізати печиво. Випікати в духовці при середній температурі до зарум’янення.

Печиво «Економка» — зі смальцю і маргарину. Беремо по 250 г цих жирових компонентів, склянку цукру, 3 яйця, 3 чайні ложки амонію, чайну ложку оцту, 3,5 склянки борошна, півсклянки маку. Маргарин і смалець треба перетерти з борошном. Яйця збити з цукром, додати амоній, погашений оцтом, всипати мак. Замісити м’яке тісто. Розкачати (не дуже тоненько), витиснути формою чи склянкою печивка і пекти до зарум’янення.

Ще один варіант печива — зі смальцем і картопляним пюре. Беремо 500 г пшеничного борошна (можна обдирного), пачку порошку для печива (1,5 чайної ложки), 200 г картопляного пюре, 120 г смальцю, 180 г цукру, пакетик ванільного цукру (1,5 чайні ложки), яйце. Борошно треба перемішати з порошком для печива, добре вимісити з картопляним пюре, смальцем, цукром, ванільним цукром і яйцем. Тісто розкачати качалкою в пласт завтовшки 0,5 см і вирізати з нього різними формочками печиво. Пекти при температурі 180 градусів 10-15 хвилин. Готове печиво притрушуємо ванільним цукром.

А ще може бути фітнес-печиво вівсяне. Потрібно: 300 г вівсяних пластівців, 300 мл кефіру, пригорща сушених ягід (полуниця, журавлина тощо), 3 столові ложки меду, чайна ложка кориці, трохи ваніліну. Спочатку треба залити пластівці кефіром. Сушені ягоди — окропом. Дати настоятися приблизно 40 хвилин. Потім змішати всі інгредієнти. Змастити деко маслом або застелити папір для випічки і ложкою акуратно викласти печиво. Випікати при 180-200 °С 25-30 хвилин. Дати охолонути.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>