Рубіновий диво-лікар

14.10.2015
Рубіновий диво-лікар

Салат «Принцеса». (автора.)

«Що це в тебе таке апетитне на вигляд?» — запитують мене мої домочадці раз по раз, поглядаючи на зготований мною обід. Я ж, учергове вирішивши дослухатися до порад дієтологів про смачну і корисну їжу, приготувала... бурякові котлети. Чоловік та син вхопили нагоду просто покуштувати по одній — і присіли з’їсти ще. А потім я ще й отримала замовлення на нову порцію! Саме час готувати овоч, слава про який іде ще з часів Гіппократа. І саме давньогрецький лікар і цілитель давним-давно вже описав корисні та лікувальні властивості буряку у своїх знаменитих порадах.

Тушкований, смажений, печений

Новачкам у «бурякотерапії» відразу розповідаємо, як готувати бурякові котлети. На 800 г буряку потрібно 100 г манки, 4 зубчики подрібненого часнику, яйце, спеції і олія для смаження. Буряк слід відварити, почистити і потерти на крупну тертку. Додати яйце, манку, посолити і поперчити. Ложкою викладати на пательню з розігрітою олією і обсмажувати на повільному вогні до готовності (приблизно 3 хвилини з кожного боку). Такі котлетки гідно конкурують з іншими стравами навіть на святковому столі. Викладіть їх на листя салату, з порізаним вареним яйцем, зеленим горошком і зеленню, полийте сметаною і подавайте. Можна поєднати з м’ясними чи рибними стравами. Це буде гарним початком трапези.

Буряк — невибагливий овоч як у вирощуванні, так і в приготуванні, такий висновок зробите і ви, коли почнете готувати буряк для своєї родини через кожні три дні, як радять дієтологи. Дуже просто готується тушкований буряк, але такий гарнір — безпрограшний варіант, бо сподобається усім. Знадобиться 4 червоні буряки, морквина, цибулина, по столовій ложці цукру й оцту, олія для смаження. Буряки і моркву потерти, порізати цибулю, все окремо обсмажити на олії. Скласти в каструлю з товстим дном, посолити, поперчити, додати оцет (а можна вичавити сік лимона), цукор і перемішати. Тушкувати на повільному вогні до готовності, постійно помішуючи. Можна їсти як самостійну страву (смачно і в гарячому, і в холодному стані), дуже смачно з рибкою (оселедцем), а коли немає посту — можна подавати як гарнір до м’яса.

А якщо хочете на столі створити красу, такі собі рубінові діжечки з рум’яними кришечками, приготуйте фаршировані буряки. Це також із розділу дієтичних страв, але вони настільки смачні, що ніхто, крім вас, цього не помітить. Потрібно 4 бурячки, цибулину, середнє яблуко, стакан сметани низької жирності, 100 г твердого сиру низької жирності, 3 зубчики часнику, чайна ложка гірчиці, оливкова олія для смаження і спеції (сіль, перець, майоран).

Бурячки ретельно вимити і зварити їх до напівготовності, остудити. Очищену цибулю і яблука порізати на дрібні кубики. Підсмажити на малому вогні цибулю, додати яблуко і вичавлений часник. Приправити спеціями. Коли все буде м’яким, додати сметану і все це ще кілька хвилинок потушкувати. З охолоджених бурячків вибрати серединки. Потім подрібнити їх міксером і додати до тушкованої сметанної суміші, дати закипіти. Сумішшю начинити бурячки, викласти у змащену форму і запекти в попередньо нагрітій духовці при середній температурі. Наприкінці присипати тертим сиром і повернути в духовку на кілька хвилинок, щоб він розплавився. Ще можна присипати порізаними горішками,щоправда, тоді вже кількість калорій збільшиться. Але смаку додасться!

«Бурачки» та квіти

Що-що, а готувати «бурачки» мусить вміти кожна господиня. Якщо ви десь ненароком перед галицькою ґаздинею помилитеся і скажете бурячки — все, будете почуватися як мінімум «неконкурентоспроможною». Але не це має стати мотиватором наявності цієї розкішної страви на вашому столі, а те, наскільки вона вишукана, смачна і... проста. А для приготування потрібно буде лише 8 середніх бурячків, 3-4 корінці хрону, сіль, цукор і оцет за смаком.

Спочатку відваріть буряки, почистіть їх і ще гарячими потріть на дрібну тертку. Помийте хрін і потріть на цю ж тертку. Додайте сіль, цукор і оцет. Щоб «бурачки» були гострішими, треба додавати більше хрону, менш гострими — відповідно менше. Такий соус подають до м’яса, риби, овочів — він здатен «замаскувати» якийсь недолік у приготуванні, поліпшити смак, словом, зачарувати.

Загалом, додавання відвареного буряку до будь-яких овочів перетворить їх суміш на пречудовий салат. Тому сміливіше експериментуйте. Ось, приміром, класичний вінегрет дуже смакує без картоплі (о, знову ця дієта), але заправлений соняшниковим насінням. Один раз спробуйте — будете готувати і готувати. Для такого вінегрету потрібно 2 відварені буряки, відварена морквина, велика цибулина, 6 квашених огірків, олія і соняшникові зернята. А готується елементарно: нарізати овочі, додати зернята і заправити олією.

Оскільки тема дієти незримою ниткою проходить крізь наші рецепти, то занотуйте ще один із цього розряду. Модний нині салат — із печеним буряком, фетою й зірою. Готувати його дуже просто, а смак — просто фантастичний. Потрібно: буряки — 4 штуки, поламаний сир фета — 200 г, насіння зіри — 2 чайні ложки, оливкова олія — 2 столові ложки. Буряки загортаємо у фольгу й кладемо на деко. За бажанням можна налити на деко трохи води. Невеличкі бурячки потрібно запікати хвилин 15-20, більші — трохи довше. Затим їх вийняти, порізати на невеликі шматочки, збризнути оливковою олією і посипати зірою. Викласти буряк у салатник і покласти туди шматочки сиру фета. Вигляд страва має красивий і смак оригінальний.

Салат «Принцеса», напевне, так назвали саме через вміст у ньому буряку: дівчата і жінки, як стверджують лікарі, мають його вживати для ніжного рум’янцю на обличчі і гарного кольору шкіри. Для приготування потрібно 2 буряки, 3 картоплини, морквина, цибулина, 4 яйця, банка консервованої кукурудзи, 200 г курячого філе, сіль, перець і домашній майонез або просто нерафінована олія.

Буряк, моркву та яйця відварити до готовності та нарізати кубиками. Цибулю нарізати також кубиками. Картоплю почистити, натерти на грубій тертці, замочити в холодній воді. На сковорідку налити трохи олії та обсмажити натерту картоплю. Для цього добре відтиснути її від води, викладати по 2-3 ложки, розрівнюючи тоненьким шаром по сковорідці. Коли зарум’яниться з одного боку — перевернути на інший. Після обсмажування викласти на тарілку та дати стекти олії. Змішати нарізані овочі, обсмажену картоплю, консервовану кукурудзу. Приправити сіллю та перцем. Заправити. Відварене та нарізане кубиками куряче філе додаємо за бажанням.

А коли на столі захочеться побачити квіти — приготуйте їх власноруч. Для цього знадобиться 8 яєць, варений буряк, а для начинки — куряча печінка (200 г), цибулина, морквина і спеції. Яйця відварити, остудити і почистити від шкаралупи. Стушкувати цибулю з морквою і додати печінку. Тушкувати 5 хвилин. Подрібнити. Гострим ножем вирізати з яєчних білків квіти, пофарбувати їх буряковим соком і начинити фаршем. Посипати подрібненими жовтками. Подавати на салатному листі.

Смачного, корисного і красивого вам усього!

КОРИСНО

Столовий буряк володіє багатьма корисними якостями, тому його успішно застосовують при багатьох недугах, серед яких гіпертонічна хвороба, захворювання печінки, судин, серця, анемія, виразка, пухлини, катаракта, проблеми дихальної системи. Столовий коренеплід сприяє виведенню холестерину і затримує поширення в кишечнику шкідливих бактерій, сприяє кровотворенню, має антизапальну дію. І зараз, коли цей рубіновий диво-лікар тільки-но зібраний із городів і ланів, іще соковитий та свіжий, він заслуговує на увагу кулінарів якнайбільше.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>