Сопрано великого екрана

14.10.2015

«Сеанси без поп-корну». Так прокатна компанія UFD у рекламних буклетах назвала свій безпрецедентний проект, який запускає у жовтні, — сезон Шедеврів світової театральної сцени на великому екрані. Відтепер охочим не треба їхати у Барселону в театр «Лісеу», щоб дивитися «Попелюшку» Россіні, у Цюрих — щоб в оперному театрі послухати «Весілля Фігаро» Моцарта. Переваг перегляду класики у вітчизняних кінотеатрах щонайменше дві. По-перше, великий екран наближає емоції артистів зі світовим ім’ям. По-друге, титри українською допомагають максимально зрозуміти партії, які виконують італійською чи іспанською. Щотижня обіцяють показувати нову постановку. Серед запланованих для показу ще цього року — «Кармен», «Трубадур», «Лускунчик» і «Різдвяна ораторія». Покази відбуватимуться у двох кінотеатрах столиці, у Львові, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Луцьку, Тернополі, Миколаєві, Житомирі, Херсоні, Хмельницькому і Запоріжжі.

Відкривають сезон Шедеврів світової театральної сцени на великому екрані «Тоскою» Джакомо Пуччіні у постановці Королівської опери Валлонії, що знаходиться у бельгійському місті Льєж. Прем’єра опери відбулася ще в січні 1900 року в римському Театро Констанци у присутності королеви Маргарити. А герої живуть у 1800-му: знаменита співачка Флорія Тоска, її коханий — художник Маріо Каварадоссі, який переховує давнього друга втікача-республіканця, та шеф поліції Риму Барон Скарпіа.

Спочатку дії відбуваються у римській церкві Санта-Андреа-делла-Валле: тут недомальована Каварадоссі картина з образом Марії Магдалини, що нагадує юну Аттаванті, а в капеллі переховується втікач — її брат. Маріо, який прирівнює кохану Тоску до святої, побачивши давнього друга, відразу ж пропонує сховатися від переслідування у нього вдома. А шеф поліції знаходить у церкві віяло з гербом Аттаванті — це непрямий доказ присутності утікача і спосіб розбурхати ревнощі Тоски, якою демонічний Скарпіа хоче будь-що заволодіти.

Потім будуть арешт художника, допит Флорії, її шантаж. Співачка не зможе витримати, що її коханого піддають тортурам, і вкаже на місце, де переховується розшукуваний республіканець. Тоска навіть погодиться на кохання зі Скарпіа, але потім його несподівано вб’є. Підступною буде й обіцянка ще живого шефа поліції залишити живим Маріо — художника розстріляють насправді. Зрозумівши це, Тоска кинеться з даху замку вниз...

Трагедія відбувається на тлі надзвичайних історичних подій. Ще у 1796 році французька армія на чолі з Наполеоном почала підкорювати Італію, через два роки ввійшла у Рим і встановила там республіку. Наступного року французи залишили Рим, у травні 1800-го Наполеон знову ввів війська в Італію, після чого французи 14 років володарювали у Римі.

Образи опери «Тоска» у виконанні світових зірок: Барбари Хейвман, Марка Лахо й Руджера Раймонді — багатогранні. Їхні вокальні обдарування гармонійно поєднані з драматичним талантом.