Двосторонній вектор

14.10.2015
Двосторонній вектор

Термінал скрапленого газу міг би через певний час позбавити Україну «задоволення» домовлятися з «Газпромом». Але у влади чомусь зовсім інші пріоритети...

Несподівано різке похолодання, яке прийшло в Україну, грає на руку російському «Газпрому». Україні нині треба активніше запасатися пальним — і вирішувати це питання або з росіянами, або з Європою. Перший варіант є очевиднішим, але, з огляду на політизованість кожного кроку російського постачальника енергоносія, напрочуд важким. Другий — через обмеженість логістичного ланцюжка — недостатньо перспективним.

На сьогодні споживання газу в Україні зросло до 65 мільйонів кубометрів щодня. Плюс — нам необхідно накопичити в підземних газових сховищах принаймні один мільярд кубометрів. Відтак у російського газового монополіста наша країна має намір придбати 2,2 мільярда кубометрів блакитного палива. «Гроші, зарезервовані під «Газпром», дозволяють очікувати закупівлю 2,2 млрд. куб. м. Я думаю, що це відбудеться найближчим часом», — сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Міністр уточнив, що національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подала заявки на добовий обсяг поставок 114 млн. куб. м.

Тим часом ми вирішили суттєво збільшити закупівлю газу на Заході — за так званою реверсною схемою. І до маршруту через Словаччину, яким нині до України надходить левова частка «європейського» газу, знову долучилася Польща. «У вівторок уранці була отримана заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі 0,3 млн. кубометрів», — повідомив керівник прес-служби оператора газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз» Максим Білявський. За його словами, заявлений обсяг газу записаний на оперативний балансовий рахунок, і як тільки буде накопичений достатній для фізичного виміру обсяг, у рамках комерційного місяця буде здійснено фізичне прокачування цього газу.

Раніше «Укртрансгаз» і оператор газотранспортної системи Польщі компанія Gaz-System підписали угоду про співробітництво з підготовки пілотного проекту з організації пакетних аукціонів потужностей на польсько-українському кордоні, які будуть проводитися на платформі аукціонів компанії Gaz-System. Поставки газу з Польщі в Україну здійснюються з газовимірювальної станції (ГВС) «Германовіце» (Польща).

А ТИМ ЧАСОМ...

Мінус температура, мінус запаси

Через зниження температури в нашій державі також зросло споживання вугілля, причому на 15-20%. «Це призвело до збільшення споживання вугілля і припинення його накопичення на складах енергокомпаній, — сказав профільний міністр Володимир Демчишин. І уточнив: Протягом останніх декількох днів накопичення вугілля припинилося. До цього могли 15-20 тис. тонн класти на склад (щодня)».

Утім ситуація, на думку чиновника, критичною не є. За словами міністра, всього на складах накопичено 2,5 млн. тонн вугілля, чого цілком достатньо, враховуючи порівняння з торішнім рівнем і зниження споживання на 8-9%. До того ж, на його думку, з урахуванням очікуваного потепління і достатніх темпів надходження вугілля можна відновити його накопичення.

 

ДО РЕЧІ

Ми плануємо — поляки відкривають...

Поки Україна повільно продовжує підготовчі роботи для спорудження терміналу зі скрапленого газу поблизу Одеси — задля диверсифікації шляхів надходження пального, — наші найближчі сусіди вже зробили реальні кроки у цьому напрямі. Після відкриття терміналу в Литві своє слово сказали поляки. Так, днями було відкрито термінал скрапленого газу в місті Свіноуйсьце. Це порт на Балтійському морі на півночі Польщі.

Новий термінал, на думку експертів, зробить Польщу повністю незалежною від постачань газу зі Сходу. Раніше ця країна підписала угоду з Катаром щодо регулярного постачання скрапленого газу на найближчі три роки з правом продовження. За словами польського міністра держказначейства Анджея Червінського, повний запуск терміналу займе п’ять місяців. Загальна місткість газового терміналу в Свіноуйсьце буде мати потужність 5 млрд. кубометрів, що покриє близько 30% від загального внутрішнього попиту Польщі. Згідно з планами, пропускна здатність може бути розширена до 7,5 млрд куб. м  найближчим часом. Перший танкер зі скрапленим природним газом у Свіноуйсьце з Катару прибуде в кінці листопада або на початку грудня, другий очікується в кінці лютого 2016 року.