Наступним буде податок на повітря?

14.10.2015

В уряді заговорили про платну риболовлю в усіх без винятку водоймищах нашої країни (після проголошення такої ініціативи згодом її вирішили відтермінувати на пару років). При цьому гірку пігулку для дуже великої частини населення України, як завжди, там намагаються підсолодити. Замість недієвої держрибоохорони планується запровадити так звану водну поліцію, яка нібито не буде давати спокою браконьєрам, і риби таким чином усюди стане більше. Тобто буде за що платити.

Як рибалка-аматор із великим стажем хочу поділитися своїми враженнями від цієї новини. По-перше, якщо мене не зраджує пам’ять, усі природні водоймища в нас належать, за чинною Конституцією, народу України, а зовсім не її уряду. Чи, може, я переплутав нашу Конституцію з Конституцією СРСР, і всі природні багатства в нас належать усе ж таки пану Яценюку з компанією?

Схоже, що таки переплутав, інакше як би міг той уряд брати гроші за користування ними з їхніх власників? Таке можливо хіба у випадку, якщо уряд антинародний. Так чи інакше, а вже десь із весни ми, вірогідно, побачимо на всіх наших водоймах численні поліцейські патрулі, оминути які мало кому вдасться.

Рибалок у нас так багато, що грошей із них мало б вистачити не тільки на поліцейські зарплати у 7 тис. гривень, а й на поповнення казни (бюджету) нашого бідолашного уряду, який тільки тому й наважився на таке неподобство, що не планує йти в історію принаймні до тієї ж самої весни. А ми сподівалися на те, що таки піде вже після місцевих виборів...

Можна передбачити, що платити за риболовлю ми будемо по-різному. У певних категорій населення будуть і певні пільги. Різко зростуть доходи тих орендарів штучних водоймищ, які й до того практикували платну риболовлю. Навіть якщо головний орендар країни Яценюк буде брати з нас і набагато менше за них.

Справа в тому, що риби в природних водоймах залишилося не так уже й багато, як на те Арсеній Петрович сподівається. Адже з головними забруднювачами (які нищать риби значно більше за всіх браконьєрів) наших річок, озер та морів — великими промисловими та сільськогосподарськими підприємствами — поліцейські точно не зможуть боротися. Для того треба мати щось значно більш схоже на реформи, ніж нова поліцейська форма. Наприклад, некорумповану прокуратуру або не керовані ніким суди.

А з цим в уряду Яценюка, погодьтеся, виходить не дуже. Можна сказати, ніяк не виходить і, схоже, не вийде ніколи.

Так що можна передбачити дуже неприємні наслідки цього нововведення уряду. Кількість бажаючих ловити рибу за гроші на гачок різко зменшиться. Можливо, настільки, що не вистачить і на зарплатню водній поліції. А от кількість найнебезпечніших браконьєрів-підривників та тих, що б’ють рибу електричним струмом, різко зросте. Бо і перші, й другі витрачають на здобич риби значно менше часу, ніж законослухняні рибалки та ті їхні колеги-браконьєри, що ловлять усілякими сітками. Отримавши інформацію про місцезнаходження на водоймищі поліцейського патруля, вони без жодного ризику для себе робитимуть свою чорну справу.

Але все це, напевне, буде проблемою вже іншого уряду. Сподіватимемося вже хоч на це. Інакше з Яценюком-Прем’єром невдовзі доживемо й до податків на повітря...