Вентиляція взамін протитанкових ракет

09.10.2015

Особливого звучання набуває проведена Фондом держмайна приватизація головного підприємства з розробки та виготовлення засобів супутникового зв’язку військового призначення та компонентів для українського «джавеліну»— протитанкової ракети «Стугна». Йдеться про держпідприємство «Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів», що розташовується на семи гектарах Святошинського району в Києві. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на своїй сторінці у «Фейсбуцi» написав: «Це просто жах! Фонд Недержавного майна України 30.09.2015 «збагатив державу», продавши за 16 млн. гривень 94,44% державного пакета акцій. І уточнив: «Продав ПрАТ «Вентиляційні системи» на вентиляцію взамін боротьби проти танків агресора. «Наплювавши» на неодноразові письмові та офіційні заперечення проти продажу держпідприємства з боку віце-прем’єр міністра, Міноборони, Укроборонпрому, Головної військової прокуратури — все ж таки продав». Головний військовий прокурор повідомив: відразу, як про «геніальну оборудку» прокуратуру повідомив трудовий колектив, «зареєстрували провадження, йдуть інтенсивні слідчі дії, чекаємо дозволу суду на проведення обшуків». За інформацією Анатолія Матіоса, вартість об’єктів на семи гектарах київської землі — 122 млн. гривень.

Натомість прес-служба Фонду держмайна встигла заявити, що приватизація акцій ПАТ «НДІ електромеханічних приладів» — успішний приклад продажу підприємства, доведеного до передбанкрутного стану.

Згідно зі стандартизованою оцінкою, за даними ФДМ, початкова ціна об’єкта становила 15 млн. гривень. Конкурс відбувся 30 вересня 2015 року. У конкурсі  взяли участь дві компанії: ТОВ «Фондова компанія «Фаворит» та ПрАТ «Вентиляційні системи». «У результаті торгів переможцем конкурсу стало ПрАТ «Вентиляційні системи», яке купило пакет акцій за 16 млн. гривень. Земля, на якій розташоване підприємство, не увійшла до статутного капіталу підприємства і, оскільки вона належить територіальній громаді Києва, продана не була», — повідомив Фонд. Строк дії зобов’язань покупця щодо умов, які не мають визначеного періоду їх виконання, становить 5 років iз дати переходу до покупця права власності на пакет акцій товариства.

ДО РЕЧІ

На острові

Цікаво, що нинішній голова Фонду держмайна Ігор Білоус володіє ділянкою і будинком на 570 кв. м на острові в селі Плюти під Києвом, про це свідчить витяг iз Реєстру майнових прав, повідомив сайт «Наші Гроші». На тому острові розташоване котеджне містечко закритого типу. Вартість ділянок у ньому становить $18 тис. за сотку. Тут має маєток, зокрема, Ігор Богатирьов — син екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, яка фігурує у списках європейських та американських санкцій проти членів злочинного угруповання Януковича та яку в жовтні минулого року Генпрокуратура України оголосила у розшук. За часів Віктора Януковича її син працював першим заступником директора «Укренерго», а його фірма ТОВ «Завод енергетичного машинобудування» за два роки виграла тендери в енергетичній галузі на 514 млн. грн.

А голова Фонду держмайна Ігор Білоус має 0,13 га, придбані у жовтні 2012 року. Держакт на землю видано у 2007 році Обухівським райвідділом земельних ресурсів. Інформацію про право власності на земельну ділянку внесли у держреєстр 23 січня цього року, коли Ігор Білоус був на посаді керівника Державної фіскальної служби. У травні Ігор Білоус очолив Фонд держмайна. 11 червня датується свідоцтво про право власності Білоуса на будинок у Плютах площею 570 кв. м. (житлова площа — 265 кв. м.). У декларації Білоуса за 2014 рік зазначено земельну ділянку 0,13 га та будинок на 470 кв. м. До переходу на держслужбу головою податкової у березні 2014 року Ігор Білоус працював в інвестиційних компаніях «Ренесанс-Україна», UBS та SARSCapital.