Ракети перемир’ю не завада?

09.10.2015
Ракети перемир’ю не завада?

Позавчора бойовики знову цинічно порушили перемир’я, яке тривало від 30 вересня. За даними штабу АТО, в районі населеного пункту Троїцьке терористи обстріляли протитанковими керованими ракетами (ПТКР) український опорний пункт. У результаті поранення отримали четверо захисників України, які саме в цей час вдосконалювали позиції. Факт цього обстрілу одразу зафіксували представники ОБСЄ та Спільного центру з контролю та координації припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Утім, попри порушення бойовиками перемир’я, сили АТО на Луганщині готуються до другої черги з відведення від лінії розмежування артилерії. Йдеться про протитанкові гармати Д-48 та Д-44 калібру 85 міліметрів. За словами речника адміністрації Президента з питань АТО Андрія Лисенка, рішення про припинення виконання Мінських домовленостей через інцидент у Троїцькому не приймалося, а продовження відведення зброї калібром менше 100 міліметрів залежатиме від рішення тристоронньої контактної групи. На момент здачі цього номера «УМ» до друку, засідання групи ще тривало.

«Через те, що відбулася ця зухвала провокація, було терміново скликано засідання тристоронньої контактної групи для обговорення цього інциденту і вироблення практичних заходів, для того, щоб такі інциденти не мали місця в майбутньому, — пояснює пан Лисенко. — Інцидент було кваліфіковано як провокація, він не мав масового наступального характеру. Рішення буде ухвалюватися на найвищих рівнях».

Варто додати, що на Луганщині вже завершено відведення танків на 15 км від лінії розмежування. Щодо Донеччини, то ЗСУ планують розпочати відведення своїх танків на цій ділянці фронту не раніше 19 жовтня. Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко лаконічно додає, що станеться це лише у тому випадку, «якщо все буде виконуватися». За його словами, відведення цієї техніки почнеться, як тільки ОБСЄ підтвердить, що противник також відвів свою техніку в Луганській області.

Заступник голови ВР, екс-секретар РНБО Андрій Парубій додає, що нині уздовж лінії розмежування на Донбасі перебуває близько 70 тисяч українських воїнів. «Вишкіл і оснащення української армії зараз вище, ніж коли-небудь, вище, ніж при СРСР», — наголошує нардеп Парубій.

У свою чергу Президент Петро Порошенко закликав Міноборони і Генштаб продемонструвати засобам масової інформації рівень забезпечення Збройних сил: яке є нове обладнання, нова форма, нове озброєння. За словами глави держави, Україна за участі волонтерів вжила титанічні зусилля і забезпечила належний рівень постачання армії. «До 80% українців так чи інакше брали участь у волонтерській діяльності», — наголосив Петро Порошенко.

ДО РЕЧІ

Минулого вівторка ватажки самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» заявили про перенесення своїх «фейкових» виборів на наступний рік, орієнтовно на 21 лютого. І це при тому, що, згідно з Паризькими деклараціями, бойовики мали скасувати свої псевдовибори, а не переносити їх дату. Представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний заявив, що таке рішення ватажків окупованих територій Донбасу є своєрідним шантажем, а глава МЗС України Павло Клімкін вважає ці заяви бойовиків брудною грою. Адже зовсім не про це в Парижі домовлялася «нормандська четвірка».

Водночас лідер парламентської фракції БПП Юрій Луценко вважає, що вибори на Донбасі, звісно ж, лише після виведення звідти окупаційних російських військ теоретично можуть відбутися не раніше квітня 2016 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>