ТСК повинна розслідувати захоплення храмів

07.10.2015

Міжконфесійні війни в Україні набирають обертів. Частішають випадки захоплення православних храмів, напади на священиків, побиття прихожан Української православної церкви. Такі події створюють вибухонебезпечну обстановку всередині України і вкрай негативно позначаються на її міжнародній репутації, переконані в Опозиційному блоці.

«Ми будемо ініціювати створення тимчасової слідчої комісії, тому що сьогодні є дуже багато фактів захоплення радикальними елементами православних храмів, особливо в Західній Україні», — зазначив голова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко, виступаючи в парламенті.

В партії нагадали, що останнім часом, без будь-яких законних підстав, захоплено більше 30 храмів УПЦ. Навіть у випадках, коли культові будівлі належать церковним громадам за правом власності, за наявності документів і рішень судів, які підтверджують це право, місцева влада перешкоджає поверненню храмів законним власникам, наголосили в Опозиційному блоці. «Влада мотивує свої дії загрозою масових заворушень iз боку радикально налаштованого населення й екстремістських організацій. Користуючись цим, представники деяких конфесій, при потуранні правоохоронців, дозволяють собі публічні висловлювання, які можна кваліфікувати як наклеп і розпалювання міжетнічної, міжрелігійної ворожнечі», — йдеться в заяві партії.

За інформацією Опозиційного блоку, у Тернопільській області, в селах Башуки, Куликов, Колосова, Катеринівка, голова обласної державної адміністрації Степан Барна, порушуючи рішення суду, фактично позбавив громади УПЦ законного статусу. Пішовши на поводу в радикалів, він поставив під загрозу здоров’я і добробут сотень українців. У результаті неприпустимих дій працівників МВС і Нацгвардії в селі Катеринівка більше 15 прихожан, серед яких літні люди, жінки, підлітки, отримали важкі травми: переломи, струс мозку, забої та гематоми, отруєння сльозоточивим газом.

На переконання Юрія Бойка, наявні факти захоплень православних храмів не можуть залишатися без уваги. «Ми не можемо на це дивитися, закривши очі. Необхідно відстояти право громадян на релігію», — наголосив політик.

На переконання депутатів від Опозиційного блоку, Україна вже пережила церковний розкол на зорі 90-х. «Тоді теж був переділ церковної власності. Були релігійні конфлікти і зіпсовані долі. Ті, хто сьогодні сприяють захопленню храмів, штовхають Україну в пучину релігійних воєн. Влада потурає релігійним радикалам, а це загрожує тим, що міжконфесійне протистояння пошириться не тільки на українське православ’я, а й на інші конфесії. За останні місяці зафіксовані провокації проти представників іудаїзму. Зокрема, осквернення Менори на території музею-меморіалу Бабин Яр», — наголошується в заяві політичної сили.

В партії нагадали, що напади на священиків, побиття прихожан, захоплення храмів і осквернення чужих святинь не мають нічого спільного ні з демократією, ні з європейськими чи християнськими цінностями. Опозиційний блок закликав усі конфліктуючі сторони повернутися до мирного міжконфесійного діалогу.