Нове німецьке

07.10.2015

Цьогоріч фестиваль «Нове німецьке кіно» в Україні пройде у 21-й раз. Покази відбудуться у Києві, Одесі, Львові, Харкові, Дніпропетровську та Чернівцях. У програмі — найрезонансніші німецькі прем’єри останнього року та фаворити «Берлінале».

У день відкриття кінофоруму, уже завтра, можна буде переглянути фільм Себастьяна Шиппера «Вікторія», що отримав «Срібного ведмедя». Двогодинна стрічка, знята без монтажних склейок, у техніці одного кадру, розповідає про одну ніч iз життя дівчини-іспанки та чотирьох німецьких юнаків, які обіцяють їй показати справжній Берлін. Окрім нагороди на «Берлінале», фільм має кілька нагород Німецької кіноакадемії, де «Вікторію» відзначили як кращий фільм, за кращу режисуру, операторську роботу, музику, кращі чоловічу та жіночу ролі.

Драма «Ельзер — він міг би змінити світ» — нова робота Олівера Хіршбігеля, номінанта премії «Оскар» за стрічку «Бункер», що розповідає про останні дні Гітлера. Цього разу він знову звертається до теми Третього рейху, а саму стрічку в Києві має представити сценарист проекту Фред Брайнерсдорф. Також у програмі фестивалю — мелодрама «Фенікс» Крістіана Петцольда, комедія «Дар Богів», психоделічна драма «Темний світ»... А ще унікальний фільм «Ваал», раніше не відома робота культового для історії німецького кінематографа режисера Фолькера Шльондорфа. Кіноадаптація однойменної п’єси Бертольда Брехта 44 роки пролежала на полиці архіву, нещодавно була відновлена і презентована на «Берлінале».