І на Марсі картопля росте

07.10.2015
І на Марсі картопля росте

Метт Деймон у ролі астронавта Марка Уотні. (з сайта ufd.kiev.ua.)

Справжнє свято наближається для любителів якісної фантастики і тонкого гумору. Неймовірні пейзажі Всесвіту, космічні кораблі, в яких плавно переміщаються космонавти, скафандри, суперсучасний центр управління американського НАСА й Китайського агентства з вивчення космосу — все це можна побачити у фільмі «Марсіанин», який цього тижня виходить у прокат в Україні. Додайте інтриги: дослідницьку експедицію під час висадки на Марсі накриває сильна пісчана буря. Астронавта Марка Уотні зносить буревій, команда вважає, що він загинув, і летить на Землю. Але дивом залишенцю вдається вижити. Втім допомога — лише за 225 мільйонів кілометрів...

Космічні пригоди сучасного Робінзона Крузо у фільмі режисера Рідлі Скотта — це нашарування елементів наукових досягнень, легкої іронії й гумору і прекрасної гри Метта Деймона, який уже має дві премії «Оскар» і «Золотого глобуса». (До речі, акторові завтра виповнюється 45 років). Після перегляду «Марсіанина» хочеться дістати посібник з хімії й оновити у пам’яті, як у процесі горіння гідрогену утворюється вода. Хоча ні в кого не виникатиме бажання відтворювати епізоди вирощування картоплі на власному лайні, як це на Марсі робить Марк Уотні. Уже — всупереч відстаням, часу, нестачі їжі й іншим незручностям і перепонам — повернувшись на Землю, астронавт студентам розкаже, що вижити можна лише тоді, коли маєш багато знань.

Основа прокатного «Марсіанина» — опублікований у 2011 році однойменний роман американського письменника Енді Вейра. У березні 2013 року компанія Twentieth Century Fox купила права на екранізацію і найняла сценариста Дрю Годдарда, щоб адаптувати і створити фільм.