Звивиста дорога до «золота»

07.10.2015
Звивиста дорога до «золота»

loko.pz.gov.ua (На прийомі — досвідчений капітан «Локомотива» Володимир Татаринцев.)

Був час, коли через відсутність на старті чоловічої першості з волейболу беззаперечного флагмана цієї гри — харківського «Локомотива» — дехто з учасників ЧУ вбачав у такому підході відсутність спортивного принципу. Однак через відомi причини «залізничники» вже не змагаються у Відкритому чемпіонаті Росії й другий сезон поспіль разом з усіма іншими колективами суперліги з першого туру розпочинають національну першість.

У заявці нинішнього турніру — вісім команд, хоча на старт змагань, які розпочалися минулих вихідних, вийшов лише секстет учасників. Через організаційні проблеми поєдинок за участі «Вінниці» та львівського «Баркому» перенесли. Утім, як свідчать у Федерації волейболу України, наступний ігровий день у чоловічій суперлізі буде повним.

Поки ж боротьбу за титул національного чемпіона розпочали харківські «Локомотив» та «Юракадемія», сумський «Хімпром», «Фаворит» із Лубен, чернігівський «Буревісник» та дебютант елітного дивізіону — дніпропетровський «Дніпро».

Варто відзначити, що в нинішньому сезоні регламент суперліги зазнав серйозних змін. Аби багатомісячні змагання за національні медалі не виглядали як затяжний та монотонний марафон, організатори чемпіонату вирішили розбити дистанцію на три міні-турніри з грою на вибування.

Після стартового раунду, під час якого команди гратимуть спарені матчі впродовж чотирьох кіл, караван мають залишити дві найслабші команди. У подальшому шістку колективів, що «вижили», розділять на два тріо залежно від зайнятих у «регулярці» місць — за принципом «1-4-5» та «2-3-6». На цьому етапі, де гратимуться так звані з’їзні тури на майданчику кожного із учасників «пульки», відпадуть ще двоє невдах — по одному з кожної групи. Далі ж квартет найсильніших чекатиме класичний «плей-оф». Півфінали гратимуться до двох, тоді як «великі» та «малі» фінали точитимуться до трьох перемог одного з дуелянтів.

Попри намагання організаторів змінами регламенту хоч якось загострити турнірну інтригу, беззаперечним фаворитом ЧУ все одно буде чинний чемпіон країни — «Локомотив», який із подвійної перемоги над «Дніпром» розпочав захист титулу. Головними ж його опонентами, як і в минулому сезоні, стануть сумські «хіміки» (володарі «срібла») та харківські «юристи» (бронзові призери минулої першості).

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 1-й тур. «Локомотив» (Харків) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 3:0 (25:16, 25:9, 25:15) і 3:0 (25:22, 25:19, 25:20). «Хімпром-СумДУ» (Суми) — «Фаворит» (Лубни) — 3:0 (25:14, 31:29, 25:20) і 3:0 (25:18, 25:22, 25:21). «Юракадемія» (Харків) — «Буревісник-ШВСМ» (Чернігів) — 3:0 (25:14, 25:20, 25:21) і 3:0 (25:17, 25:14, 31:29).