Без права на амністію

07.10.2015
Без права на амністію

Під час демонстративної і погодженої сторонами деескалації на фронті (відведення танків, гармат і мінометів) у політичних кабінетах зростає напруга через суперечливе питання місцевих виборів на окупованих територіях. За словами Президента Петра Порошенка, наступним кроком у мирному врегулюванні конфлікту є «повернення України на Донбас». Глава держави також нагадав, що саме у вівторок бойовики мають оголосити про скасування своїх псевдовиборів. Утім, коли цей номер «УМ» готувався до друку, ватажки терористичних «ДНР» і «ЛНР» усе ще мовчали.

Звісно, вчора в Мінську, під час засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на сході України, мало обговорюватися й підґрунтя для виборів на окупованих територіях Донбасу. При цьому у вітчизняному МЗС наполягають, що питання проведення виборів має регулювати новий закон, а самі вибори повинні відбутися на засадах українського законодавства і принципів ОБСЄ, ще й «на території, яка зараз перебуває в окупації, коли вона буде поза окупацією».

До речі, під час переговорів у Парижі Росія безуспішно намагалася нав’язати Україні необхідність прийняття нових законів про амністію, особливості самоврядування Донбасу і про вибори. «Росія наполягала, що повна амністія має бути запроваджена до місцевих виборів на Донбасі. Цього не сталося, бо амністія може бути надана тільки законно обраними органами влади, тому ця спроба була відкинута», — каже заступник голови адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

Глава МЗС України Павло Клімкін, у свою чергу, вважає, що проводити вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей потрібно тільки після проведення амністії членів незаконних збройних формувань згідно з українським законодавством та доведення їх непричетності до скоєння злочинів.

«Чи можемо ми допустити тих, хто реально відповідав за стрілянину, за знищення малайзійського «Боїнга», за обстріли Волновахи, Маріуполя, до обрання? Абсолютно ні!» — каже пан Клімкін. І додає, що тільки в разі проведення відповідних правових процедур Київ буде готовий передати владу на Донбасі тим, кого оберуть жителі регіону.

Лідер парламентської фракції БПП Юрій Луценко додає, що новий закон про вибори на окупованій території має з’явитися до кінця року. За його словами, «ні «Моторола», ні «Гіві», ні інші виродки з автоматами не можуть брати участь не тільки у виборах, а й у житті Донбасу». Власне, на амністію не варто розраховувати й ватажкам «ДНР» та «ЛНР» — Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому разом із їхнім оточенням.

«Я думаю, що пан Захарченко, який організував державний заколот і особисто давав накази стріляти по українських громадянах, не тільки не може брати участі у виборах, а й має постати перед спеціальним судом», — каже Юрій Луценко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Збройні сили України продовжують відведення озброєння калібром менше 100 мм на Луганщині (на Донеччині відведення розпочнеться за два тижні), в умовах відносного перемир’я. Звісно, час від часу відбуваються зіткнення з ворожими ДРГ, але у штабі АТО не вважають дії диверсантів серйозним порушенням Мінських угод. Слідом за українськими танками, більшість яких уже від’їхала від лінії розмежування на 15 км, цими днями почнуть відводити і протитанкові гармати Д-48 i Д-44 та міномети.

Паралельно місія ОБСЄ зафіксувала відведення бойовиками «ЛНР» лише 30 танків. У групі «Інформаційний спротив» зазначають, що північніше Луганська терористи лише «для картинки» демонстративно відводять невеличкі групи техніки (по 3-5 танків), тоді як ударні групи (10-15 танків) старанно маскують у лісосмугах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>