Опозиція готова реалізувати свій план з порятунку країни

06.10.2015
Опозиція готова реалізувати свій план з порятунку країни

Опозиція оприлюднила свої цілі. (YES@2015.)

Опозиційний блок вважає, що влада фактично поховала реформи в країні, а Україні для виходу з кризи і подальшого поступу потрібна нова програма дій. Один із лідерів Опозицiйного блоку Сергій Льовочкін розказав про п’ять кроків, які треба насамперед реалізувати в країні, аби вона почала ефективно розвиватися.

У новому рейтингу конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Україна спустилася на три позиції, посівши 79-те місце з 140, — між Гватемалою і Таджикистаном. Це — чіткий маркер, який свідчить про те, що влада стрімко втрачає кредит довіри за кордоном, і тільки нове керівництво з новою програмою здатне дати Україні перспективу, заявив Сергій Льовочкін. За словами політика, Опозиційний блок має таку програму і готовий її реалізувати.

«Гучні реформаторські заяви нинішньої влади пішли в пісок. Вона не змогла не тільки поліпшити ситуацію в країні — вона погіршила її, — вважає Льовочкін. — Причому особливо погіршилися позиції України саме за тими показниками, які влада намагається ставити собі в заслугу, — рівень корупції та якість державних інститутів. Якщо додати до цього втрату політичної та макроекономічної стабільності, фінансову і банківську кризу, звуження вітчизняного ринку — то вийде повна картина розвалу країни, абсолютно неприваблива для ведення бізнесу».

За словами депутата, косметичні заходи Україну вже не врятують. «Потрібна кардинальна зміна політичного та економічного курсу, потрібні чіткі і вивірені кроки щодо виходу з кризи, — заявив Льовочкін. — Опозиційний блок пропонує розроблений нашою партією план порятунку країни, що складається з п’яти кроків».

З них перший крок — зупинити війну, забезпечити стабільний мир на Донбасі та громадянську злагоду всередині країни, зазначив політик.

«Проблема Донбасу має вирішуватися винятково за столом переговорів. Це дозволить врятувати життя сотням тисяч українців, зберегти інфраструктуру регіону, скоротити військові витрати на 35 млрд. і підвищити привабливість України для інвесторів», — пояснив народний депутат. При цьому, за його словами, Опозиційний блок підготує мирний план, який гарантує вихід ситуації з глухого кута і врахує інтереси всіх сторін конфлікту, а також відновлення громадянського миру на основі визнання самобутності всіх регіонів України.

«Другий крок: забезпечити в країні диктатуру закону і припинити свавілля радикалів», — заявив Сергій Льовочкін. «Треба покласти край діям екстремістів, що тероризують країну, — вважає політик, — Опозиційний блок гарантує повне роззброєння всіх радикальних угруповань, їх законодавчу заборону, арешт тих, хто найбільше «відзначився», і посилення кримінального покарання за екстремізм. Або ми покінчимо з екстремізмом, або він покінчить із державою. Тут немає вибору».

Третій крок — індексація зарплат, пенсій і соцвиплат на рівень інфляції. «Офіційна інфляція з початку 2014 скоро досягне 100%, у той час як влада навіть до виборів дала українцям подачку у вигляді 13%  надбавки. Така індексація не здатна ні відновити рівень життя українців, ні оживити споживчий ринок, — вважає політик. — Наш план: підвищення тарифної сітки зарплат, пенсій та соцвиплат на рівень офіційної інфляції — 73%. Таке вирішення питання дозволить збільшити мінімальну зарплату на 900 гривень, а не на 160, як це зробила чинна влада».

Четвертий крок — заморожування тарифів і цін. «Безконтрольне зростання тарифів і цін на всі товари призвело до того, що значна частина українців опинилася за межею бідності. Так більше тривати не може. Опозиційний блок визначив своїм завданням зупинити зростання тарифів на житлово-комунальні послуги і цін на соціально значущі продукти харчування», — заявив Cергій Льовочкін.

Надалі ж, за його словами, буде введено жорсткий державний контроль за ціноутворенням і прозорі процедури формування тарифів на послуги ЖКГ. Крім того, нова політична лінія дозволить провести переговори з країнами-постачальниками енергоресурсів, що дасть можливість стабілізувати ціни на них.

П’ятий крок — відродження економіки та створення робочих місць. «Влада не має права ігнорувати економіку, як це відбувається зараз. Ми маємо намір відродити системну підтримку вітчизняного виробника, порушити питання про перегляд квот на український експорт в Угоді про асоціацію з ЄС і задіяти всі дозволені міжнародними договорами способи захисту провідних секторів промисловості від напливу імпорту», — пояснив депутат.

«Тільки так ми зможемо оживити українську економіку та створити робочі місця. Тільки так ми повернемо українцям віру в завтрашній день», — резюмував Сергій Льовочкін.