НОВИНИ ПЛЮС

06.10.2015

Не якістю, так кількістю

Завершилася реєстрація кандидатів у мери міст. Зокрема, у Києві очолити місто зголосилися 32 кандидати. Серед відомих осіб, крім чинного мера Віталія Кличка та кількох екс-мерів, свої заявки подали бізнесмен-мільйонер Гарік Корогодський, нардеп і екс-комбат «Айдару» Сергій Мельничук, ресторатор Сергій Гусовський, помічник Коломойського Геннадій Корбан, «свободівець» Олександр Мирний, який днями вніс більше мільйона застави за свого одно партійця Ігоря Швайку та інші.

А найбільшим рекордсменом стала Одеса — тут на посаду міського голови балотуються аж 42 кандидати. Серед них — кілька політичних «важковаговиків»: діючий голова міста Геннадій Труханов, колишній мер Едуард Гурвіц, екс-нардеп Сергій Ківалов, радник голови облдержадміністрації Саша Боровик. Серед інших кількох десятків кандидатів, про яких взагалі нічого невідомо, багато технічних кандидатів, припускають політологи.

«Свобода» за ґратами

Ще двох активістів ВО «Свобода» затримано за обвинуваченнями у причетності до подій 31 серпня під Верховною Радою. Учора Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід для заступника голови Одеської обласної організації ВО «Свобода» Костянтина Васильця та бійця батальйону «Січ» Олександра Станкова: першому присудили цілодобовий домашній арешт до 3 грудня, а другому — утримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 415 тисяч гривень. Також апеляційний суд залишив під домашнім арештом ще одного «свободівця» — Едуарда Леонова. «Ця справа — політичне замовлення. Є команда «згори» переслідувати членів «Свободи», що вони і роблять. В контексті місцевих виборів це ще і бажання діючої влади позбавити партію лідерів, основних спікерів і агітаторів», — відреагував на це адвокат Всеволод Сокалюк.

Кінець «Дельта Банку»

Національний банк України прийняв рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати «Дельта Банк». Нагадаємо, що у жовтні 2014 року «Дельта Банк» віднесли до категорії проблемних, а 3 березня цього року банк було визнано банкрутом. Вкладники банку вимагали його націоналізації і державних гарантій, однак НБУ таки оголосив «ДБ» неплатоспроможним.

Станом на 5 жовтня 2015 року в Україні функціонує 122 банки (без врахування неплатоспроможних банків), з них 39 банків з іноземним капіталом.