Не тим шляхом ідемо, панове!

06.10.2015

Попри бадьорий настрій Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який щотижня на провідних каналах пояснює українцям логіку дій уряду і що нас чекає в найближчому майбутньому, переважну більшість українців не полишає відчуття, що щось воно не так. Про це свідчать оприлюднені днями дані дослідження соціологічної служби Центру Разумкова. Так, 66% вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямi і тільки 16,7% — що в правильному. До речі, в березні 2014 року сподівання, що країна рухається туди, куди треба, було у 32,3% українців. Опитування проводилося в рамках моніторингу ставлення громадян до реформ в Україні та стосувалося оцінки ситуації в країні та перспектив її розвитку в найближчому майбутньому.

За рік значно знизився і оптимізм населення щодо реальності швидких змін на краще. Нині лише 18,7% респондентів дотримуються думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми і труднощі впродовж найближчих кількох років, 43,6% — у більш віддаленій перспективі, а 22% узагалі не вірять, що щось зміниться.

Таке ж ставлення у людей і до перспектив розвитку економіки: тільки 6,9% опитаних вважають, що в поточному році економічна криза закінчиться і почнеться зростання, 23,1% — що криза перестане поглиблюватися, але економіка до кінця року буде в стані застою, 33,8% — що економічна криза буде поглиблюватися, але катастрофічних наслідків не буде, а 23,1% чекають повного колапсу економіки.

Дослідження проведене з 12 по 19 вересня. Було опитано 2008 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Що цікаво — приблизно такі ж настрої населення були і в 2013 році. Усе іде по спіралі?