На трьох титанах

06.10.2015

Уже двадцять другий раз у різних концертних залах міста проходить міжнародний фестиваль класичної музики «Харківські асамблеї». Ініціатором та художнім керівником фестивалю є народна артистка України, професор і ректор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Тетяна Вєркіна. «Героями» асамблей за цей час були Вівальді та Глінка, Моцарт і Чайковський, Бетховен і Мендельсон.

У 2015-му фестиваль формувався навколо трьох великих фігур Георга Фрідріха Генделя, Йогана Себастьяна Баха та Доменіко Скарлатті. «Музика — це те, що дозволяє нам учитися думати, вчитися будувати, — каже Тетяна Вєркіна. — Ми не руйнуємо, ми будуємо, бо ми не маємо права розірвати цей ланцюжок, який простягнувся із XVII століття. Тому ми покликали на допомогу трьох титанів. Я вірю, що вони створять нам фундамент і допоможуть устояти».

У музичному марафоні, який триває з 25 вересня по 11 жовтня, зокрема, беруть участь співаки Крістіан Хільц і Ріхард Реш із Німеччини. Уже вкотре до Харкова приїде Юрій Насушкін, скрипаль і диригент (Іспанія—Україна), Денис Сєвєрін, віолончеліст (Швейцарія) і піаністи Лідія Стратулат (Іспанія) та Андрій Кутасевич (Київ).

Великою заявкою, щоб увійти до Книги рекордів Гіннеcса, стане новий варіант виконання на прохання слухачів концертів Баха для двох, трьох та чотирьох клавірів 12 вихованцями Тетяни Вєркіної разом зі своїм учителем.

Марина ЄГОРОВА, музикознавець