Місцеві вибори: без виборців та права вибору

02.10.2015
Місцеві вибори: без виборців та права вибору

Під час засідання Опозиційного уряду.

Масове нехтування демократичними принципами з боку влади під час передвиборчої кампанії на місцевих виборах стало основною темою чергового засідання Опозиційного уряду. В тіньовому Кабміні вважають цинічним порушенням усіх існуючих демократичних норм відмову в реєстрації Опозиційного блоку в Харківській області та в місті Бердянськ, а також позбавлення права голосу мільйонів вимушених переселенців та осіб, які проживають на підконтрольній Україні території. В Опозиційному уряді запевнили, що за кожним фактом порушення виборчого законодавства опозиція звертатиметься до судів — аж до Європейського суду з прав людини.

Такі речі не прощають!

«За 24 роки незалежності нашої країни таких брудних виборів не було ніколи. Якби під час «губернаторства» Михайла Добкіна в Харківській області не зареєстрували партії «Наша Україна» чи «Батьківщина», вся міжнародна спільнота була б у нього в кабінеті на знак протесту з вимогами негайно зареєструвати ці політичні сили. Але сьогодні цього ми не бачимо, коли в цьому регіоні не реєструють Опозиційний блок», — підкреслив Борис Колесніков, відкриваючи засідання Опозиційного уряду.

За його словами, вся організована злочинна група, яка брала участь у блокуванні реєстрації Харківської обласної організації Опозиційного блоку, ввійде до світової історії. «Ми не пошкодуємо ні коштів, ні сил, щоб увесь світ про це писав ще десятиліття. Такі речі не прощають! Що ж до порушень — то їх стільки, що вони не помістяться навіть у межі нового Нюрнберзького процесу», — підкреслив політик.

Опозиційний прем’єр розкритикував діяльність нинішніх військово-цивільних адміністрацій у Донецькій і Луганській областях. За його словами, влада грубо порушила Конституцію України, коли передала їм право приймати рішення про те, в яких населених пунктах підконтрольної Україні території проводити вибори. «Призначений голова адміністрації призначає вибори! Не парламент, не Президент України, а глава адміністрації. Якщо у жителів Донбасу в голові вата, то у влади в голові — солома. На вату ще заробити треба», — наголосив опозиційний прем’єр.

На його переконання, сьогодні західні країни не докладають достатньо зусиль для збереження демократії в Україні. «Ми повинні звернути увагу світової спільноти (ЄС, Європарламенту, ОБСЄ та інших міжнародних організацій) на безпрецедентні порушення української влади», — сказав він, додавши, що за кожним фактом порушення виборчого законодавства опозиція звертатиметься до судів — аж до Європейського суду з прав людини.

Влада створює умови для перемоги своїх кандидатів

Розповідаючи про ситуацію щодо відмови у реєстрації Опозиційного блоку в Харківській області, опозиційний міністр економічного розвитку і торгівлі Євгеній Мураєв наголосив: сьогодні влада пішла на безпрецедентні кроки та задіює адмінресурс напередодні місцевих виборів. «Опозиційний блок на Харківщині не реєструють, незважаючи на рішення Київського окружного адмінсуду, незважаючи на відповідні заяви посла США Пайєтта, незважаючи на рекомендації ПАРЄ. І хоча ми продовжуємо відстоювати наше право на участь у цих виборах у судах, уже абсолютно зрозуміло, що процедурні терміни не дозволять зареєструвати обласну організацію Опозиційного блоку в Харківській області», — сказав політик.

Він повідомив, що сьогодні всі представники Опозиційного блоку проходять через «коток»: на всіх тиснуть правоохоронні органи, всіх залякують. «Я би хотів, щоб влада зрозуміла: якщо після цих виборів не буде довіри до місцевих органів влади, в країні почнеться анархія. Проведення непрозорих місцевих виборів дає нам підставу говорити про те, що влада в Україні нелегітимна в цілому. Але, не зважаючи ні на що, ми не покинемо наших виборців, ми будемо продовжувати відстоювати їхні інтереси», — зазначив Євгеній Мураєв.

13% виборців позбавлені можливості обрати місцеву владу

Харківська область — не єдиний регіон, де влада підриває легітимність виборів. Як розповів голова Донецької обласної організації Опозиційного блоку, народний депутат Олексій Білий, у цьому регіоні права голосувати позбавлена чверть виборців.

«У Донецькій області на підконтрольній українській владі території проживають близько 1 млн. 470 тисяч чоловік. Із них 350 тисячам не надано права голосу на місцевих виборах. Цього права їх позбавив пан Жебрівський як «губернатор» цього регіону. Сьогодні він не займається реальним поліпшенням життя мешканців цього регіону, він займається виборами. То поясніть, навіщо в Мінську домовлятися про проведення виборів на непідконтрольних територіях, якщо влада не допускає до волевиявлення 350 тисяч громадян на контрольованій частині Донбасу? Хіба це не маніпуляції?» — запитує політик.

Опозиційний міністр юстиції Юрій Котляров наголосив, що сьогодні права участі у місцевих виборах позбавлені майже 13% виборців, і це без урахування Криму і неконтрольованих територій Донбасу.

«Позбавляючи громадян можливості вибрати місцеву владу, влада фактично усуває їх від участі в управлінні справами територіальних громад. Це не демократія! Це її імітація скрізь і в усьому», — зазначив Юрій Котляров.

Він наголосив, що Опозиційний блок вимагає від влади припинити порушення Конституції, законів України та норм міжнародного права. «Ми будемо жорстко відстежувати і акумулювати інформацію про порушення виборчого законодавства і прав громадян. Усі свідчення та факти будуть використані для оцінки дій влади і як підстави для притягнення до відповідальності, в тому числі кримінальної, за порушення прав і свобод громадян. Рано чи пізно, але маски будуть зірвані», — підсумував Юрій Котляров.