Антикорупційний бумеранг

30.09.2015

Як би кому не хотілося, а запущений маховик викриття корупційних схем у ФІФА вже не зупинити. Для потужної машини ФБР не важливі ні ім’я фігуранта, ні його посада. Завдання з очищення світового футболу має бути виконано.

Кілька місяців тому, коли у травні в одному з п’ятизіркових готелів Цюріха місцева поліція провела облаву на поважних футбольних функціонерів, що прибули на конгрес ФІФА, прес-служба очільника цієї організації Йозефа Блаттера заявила, що жодних справ проти їхнього шефа не відкрито. Проте пройшов час і, трохи розплутавши багаторічний клубок махінацій, у слідства з’явилися запитання й до поважного швейцарця, котрий, нагадаємо, останні 17 років очолює Міжнародну федерацію футбольних асоціацій.

Щоправда, спочатку антикорупційний бумеранг зачепив «праву руку» Блаттера — генерального секретаря ФІФА Жерома Вальке, котрого звинувачують у багатомільйонних махінаціях під час продажу квитків на бразильський чемпіонат світу-2014, його відсторонили від виконання своїх обов’язків. І ось тепер справа дійшла й до першої особи у «грі номер один». Швейцарські правоохоронні органи відкрили кримінальну справу проти 78-річного Блаттера, звинувативши його в халатності та розкраданні коштів. На що президент ФІФА відреагував миттєво: «Нічого протизаконного я не робив, тому негайно залишати свій пост не буду».

Схоже, Блаттеру дуже хочеться особисто підготувати лютневий позачерговий конгрес ФІФА, на якому мають обрати його наступника. Однак не виключено, що робитиме це все ж хтось інший, адже взялися за Зеппа правоохоронні органи дуже міцно. Утім «хитрий лис» намагається по максимуму продовжити своє директорське життя, заявивши що у президентському кріслі буде всіляко допомагати слідству.

Першим, кого «вивів на чисту воду» Блаттер, став очільник УЄФА Мішель Платіні. Так, голова Міжнародної футбольної федерації визнав, що в 2011 році «преміював» за консультативну роботу француза двома мільйонами швейцарських франків. Факт отримання масштабної винагороди Платіні підтвердив, заявивши, що «все чесно». Усі податки заплачені, прибутки задекларовані. От тільки не зрозуміло, чому чек на оплату праці, проведеної Платіні у 1998—2001 роках, знайшов свого адресата лише через десять років. Подейкують, що, озолотивши в 2011 році можливого конкурента в боротьбі за крісло очільника ФІФА, Блаттер забезпечив собі спокійне обрання на четвертий президентський термін. У свою чергу французький функціонер того року переобрався на пост голови Європейського футбольного союзу.

Після такого «подарунка долі» функціонерська кар’єра Платіні опинилася в тумані. Легендарний футболіст нещодавно оголосив про свою участь у майбутніх виборах президента ФІФА, де мав дуже хороші шанси на перемогу. Однак тепер у нього можуть виникнути проблеми.

За своє майбутнє почав хвилюватися й нещодавно обраний на посаду голови Російського футбольного союзу Віталій Мутко. За сумісництвом міністр спорту РФ та один із ключових членів комітету з підготовки російської заявки до участі у скандальних виборах країни-господарки ЧС-2018 каже, що через скандал у ФІФА боїться їздити до Швейцарії. Не виключено, що найближчим часом з’являться якісь нові сенсаційні викриття у «справі Блаттера», адже, без сумніву, за майже 20 років роботи швейцарець зібрав чималу скриню навколофутбольних секретів.