Вітер західної інтриги

30.09.2015
Вітер західної інтриги

Гандболістки «Карпат» розпочинають новий чемпіонат країни з чемпіонськими амбіціями. (з сайта hc-karpaty.org.)

Погнавшись у минулому сезоні за кількісним наповненням жіночої суперліги, організатори турніру зрозуміли, що не в розмірі заявки щастя. Торік під прапор елітної першості ФГУ вдалося закликати рекордні за останні роки 11 команд, утім ідея наповнення найсильнішого турніру країни «незрілими» колективами-представниками ДЮСШ у гандбольному світі підтримки не знайшла. Гаяти половину сезону на регіональні турніри, виграючи однією лівою свої поєдинки, вітчизняні флагмани особливого бажання не мали, відтак у федерації вирішили повернутися до традиційної схеми з шістьма клубами-учасниками. Аби додати турніру інтриги, а командам-лідерам — ігрової практики, оргкомітет суперліги дещо видозмінив змагальний регламент.

Так звані з’їзні тури на старті ЧУ вирішили взагалі не проводити. Тепер подібні зльоти прийматиме не хтось один, а робитимуть це по черзі наприкінці сезону чотири перші команди турніру, імена яких мають визначитися за підсумками першої частини ЧУ. Коли впродовж кількох сезонів у вітчизняному жіночому гандболі безроздільно домінував один колектив, саме ужгородським «Карпатам», як постійному господареві тих з’їзних зібрань, випадав бонус у вигляді підтримки рідних стін.

Проте нині акценти в ЧУ дещо змінилися. У жіночої суперліги з’явився не тільки новий чемпіон, а й народилася «золота» інтрига. Нагадаємо, що за підсумками попереднього сезону найвищу сходинку першості вперше у своїй історії здобула львівська «Галичанка». Недалеко від команди Василя Козаря відстали й «Карпати», які разом із херсонською «Дніпрянкою» влаштували відчайдушну боротьбу за «срібло». Власне, у поточному чемпіонаті віце-чемпіонки із Закарпаття прагнутимуть відвоювати у суперниць чемпіонський титул. Для цього до Ужгорода повернули успішного Бориса Петровського, з яким «Карпати» тричі вигравали національне «золото». А ще виписали з Голландії наставника-консультанта Антона ван Боесхотена, який має прищепити закарпатській команді європейську модель підготовки та сучасний стиль гри.

Звісно, за кількома матчами робити якісь висновки щодо ігрової реформи в «Карпатах» зарано. Наразі, думається, для підопічних Петровського значно важливішим є успішний старт у новому чемпіонаті. І після трьох зіграних поєдинків втрат ужгородки наразі не мають.

Стовідсотковим результатом після двох турів (а це чотири матчі) можуть похвалитися й чемпіонки. У минулому сезоні команда Козаря взагалі не втратила на шляху до золотих нагород жодного очка. Як то буде цього разу? Тернопільський «Економ-Універ», миколаївський «Реал», київський «Спартак» і, певно, «Університет-Дніпрянка» навряд чи зможуть щось протиставити фавориту. А от в Ужгороді не приховують, що готуються до серйозного турнірного бою з львівськими гандболістками.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Жінки.
2-й тур (спарені матчі). «Реал» — «Галичанка» — 14:33, 16:34. «Економ-Універ» — «Університет-Дніпрянка» — 23:32, 21:26. «Спартак» — «Карпати» — 16:31.

Турнірне становище після 4-х матчів: «Галичанка» — 8, «Університет-Дніпрянка» — 7, «Карпати» — 6 (3 матчі), «Реал» — 1, «Спартак» — 0 (3), «Економ-Універ» — 0.