Росія гадить під тюльпани

29.09.2015

Ще на початку липня парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Утім може статися, що саме ця країна може призупинити ратифікацію.

Рiч у тiм, що у Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною, — заявила ініціативна група GeenPeil на своїй сторінці у Twitter у неділю. «Офіційна підсумкова таблиця цифрових підписів: 451 663», — йдеться в повідомленні.

Ініціативним групам необхідно було назбирати 300 тис. голосів станом на понеділок, 28 вересня, 17.00 (за місцевим часом), для того, щоб уряд країни був зобов’язаний провести консультативний референдум. Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС («Комітет громадян ЄС»), і євроскептичного мозкового центру «Форум для демократії», пише EUobserver. Один з ініціаторів кампанії Тьєррі Баде в коментарі місцевій газеті заявив, що існує невдоволення тим, як рухається європейський проект. І додав: «Ми є свідками нової демократичної революції тут».

Виборча рада країни тюльпанів оголосить референдум лише тоді, коли буде підтверджено дійсність заявлених підписів.

Навіть якщо референдум буде організований і більшість громадян проголосують проти ратифікації документа, це не матиме обов’язкового характеру. Влада країни може залишити своє рішення чинним.

Водночас у МЗС країни констатували: якщо референдум відбудеться, це призупинить ратифікацію Угоди про асоціацію Голландією.

Політтехнолог Олег Медведєв, радник Президента Петра Порошенка, так у соціальній мережі прокоментував ситуацію: «Росія гадить Україні, де тільки може... Навіть під голландські тюльпани...»

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>