Росії правда очі коле

29.09.2015
Росії правда очі коле

У Нью-Йорку, де працює сімдесята Генасамблея ООН, мітингувальники протестують проти загарбницьких дій Росії в Україні.

Російська делегація залишила залу під час виступу Президента України Петра Порошенка 27 вересня на Саміті з прийняття Цілей сталого розвитку в рамках Генасамблеї ООН. «...На знак протесту проти відверто політизованої і агресивної мови, яка абсолютно не відповідала заявленій темі саміту», — заявили росіяни. Втiм у залі залишався один російський дипломат. Бо «російська сторона має звичку слухати своїх опонентів і не залишати їхні виступи зовсім без уваги».

А те, про що говорив Петро Порошенко, дійсно не могло сподобатися делегації РФ. «Зараз Україна має впроваджувати необхідні системні реформи, протидіючи російській агресії... У результаті зрадницької російської анексії Криму та агресії на Донбасі тисячі людей були вбиті. Зруйнована критично важлива інфраструктура. Україна втратила близько 1/5 свого економічного потенціалу. Військові дії Росії проти України збільшили екологічні та епідеміологічні загрози, а також ризики, пов’язані із соціальною ізоляцією», — заявив Президент України.

Також Петро Порошенко зазначив, що хімічні склади у зоні конфлікту на Донбасі та на прилеглих територіях являють собою особливу небезпеку. Констатував: «Є жахливі загрози потенційних техногенних катастроф». Одночасно зазначив, що Україна представить конкретні ідеї щодо захисту навколишнього середовища в конфліктах, оскільки для ООН «настав час вирішити ці питання». 

Президент  України наголосив, що зовнішня агресія призвела до появи нової форми бідності у країні — «раптової чи несподіваної бідності, яка впливає на життя близько 1,5 мільйона внутрішньопереміщених осіб в Україні». Як результат: «Криза внутрішньопереміщених осіб є найбільшою проблемою не тільки України, а й всього регіону».

За словами Петра Порошенка, кожен день війни на українському Донбасі коштує близько 5 млн. доларів.

Голова української делегації на 70-й Генасамблеї ООН закликав міжнародних партнерів до співпраці в напрямку відновлення економічної і соціальної інфраструктури «після припинення військової агресії, встановлення миру і відновлення повного суверенітету України над Донбасом і Кримом».

Два дні поспіль, 27 і 28 вересня, у Нью-Йорку відбувалися акції протесту проти політики президента Росії Володимира Путіна. У неділю демонстранти збиралися поблизу місії Росії в ООН, а вчора — біля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку у час, коли на сесії Генасамблеї ООН виступав Путін. Мітингувальники вимагали звільнення політв’язнів, відновлення суверенних кордонів України, створення міжнародного трибуналу щодо MH17 та закликали до припинення війни Путіна. Люди тримали плакати з антипутінським змістом та синьо-жовту символіку.

Учасниками акції протесту стали переважно представники української діаспори США. Разом з українцями мітингували також білоруси, які звинуватили свого президента Олександра Лукашенка в диктаторстві. Мітинг проти Путіна підтримали й етнічні росіяни, які живуть у США, зокрема, був депутат Держдуми Ілля Пономарьов. Проти політики російського президента також виступили ЛГБТ-активісти, які звинувачують Путіна у гомофобії.

Варто зазначити, що біля штаб-квартири ООН відбулася й маніфестація на підтримку Володимира Путіна, але вона була малочисельною.

ДОСЯГНЕННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ

Варто зазначити, що у промові на Саміті з прийняття Цілей сталого розвитку в рамках Генеральної Асамблеї ООН Петро Порошенко підкреслив, що «ми зуміли: скоротити втричі рівень бідності — однак, через російську агресію, ми очікуємо, що цей показник впаде; поліпшити материнську систему охорони здоров’я; майже вдвічі скоротити дитячу смертність; зменшити показники захворюваності на ВІЛ/СНІД; домогтися прогресу в боротьбі з туберкульозом».

Наш гарант запевнив міжнародну спільноту: «Ми продовжуємо працювати, щоб виконати наші зобов’язання по досягненню ЦРТ (Цілей розвитку тисячоліття. — Авт.), пов’язаних із підвищенням якості освіти, заохоченням гендерної рівності і забезпеченням екологічного сталого розвитку».

Ще Президент Порошенко з високої трибуни констатував: «Україна неухильно прямує шляхом реформ, викладених у Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020». Незважаючи на існуючі проблеми, ми переводимо наші стратегічні завдання в конкретні дії». За його словами, «на тлі реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також протидії триваючій російській агресії, українське суспільство зосереджено сьогодні, в першу чергу, на: боротьбі з корупцією; забезпеченні рівних можливостей та соціальної справедливості; ефективній системі охорони здоров’я; сприянні гідній праці; забезпеченні доступної освіти для всіх; сприянні інноваційному розвитку і стійкій інфраструктурі; забезпеченні сталого енергопостачання; забезпеченні продовольчої безпеки; здоровому навколишньому середовищі».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як завжди оригінально і з гумором на поведінку російської делегації, яка демонстративно залишила залу Генеральної Асамблеї ООН під час виступу Президента України Петра Порошенка, відреагували користувачі соцмереж. Юзери придумали логічні, на їхню думку, пояснення поведінці пана Чуркіна і К°.

Наприклад, припустили, що Чуркін просто вийшов у туалет або ж, скориставшись моментом, побіг їсти санкційні товари. Або: «Російські пенсії залишили пенсіонерів на знак підтримки анексії Криму».

 

ЦІКАВО

Шеф-кухар ООН Ден Лопес розповів, чим годують президентів та як готуються до ланчу глав держав та урядів, які з’їжджаються на сесію Генеральної Асамблеї. «Нагодувати чотири тисячі людей, мабуть, легше, ніж 170—190 глав держав, оскільки зазвичай немає такої суворої системи безпеки», — цитує «ТСН». Він зазначив, що співробітники Протоколу проводять дегустацію вина і страв та вирішують, що будуть готувати кухарі. За словами Лопеса, дегустація та обговорення можуть затягнутися години на чотири. Окрім основного меню він і його колеги готують страви для тих, хто дотримується певної дієти. «Тут, в ООН, вони віддають перевагу класичній французькій кухні, — говорить Лопес. — Якось ми готували veal en papillote, chicken mousseline, фуа-гру. Вони люблять баранину, телятину, філе-міньйон — принаймнi за 12 років моєї роботи тут ці страви були присутні в меню. Ми готуємо щось рибне, щось вегетаріанське».

Думати про нове меню починають ще в січні. До червня складається попередній список страв, а наприкінці липня разом із співробітниками Протоколу приймають остаточне рішення. Готування починається за два дні до призначеної дати. Лопес каже: «Ну, зрозуміло, що безпосередньо в день ланчу ми всі трохи нервуємо, бо треба згадати безліч деталей. Але ми прекрасно справляємося і навіть готові до непередбачуваних ситуацій».

 

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>