Мiльйони на захист чи ... в кишеню?

25.09.2015

КОПІЄЧКА

Мiльйони на захист чи ... в кишеню?

Опозиція перевірить, чи не став проект «Стіна» масштабним «пам’ятником корупції» в Україні

Петро НЕСТЕРЕНКО

У новітні часи України є вже не одна історія, пов’язана з масштабними корупційними аферами. За будь-якої влади завжди знаходилися найхитріші, які «намивали» собі гроші з державного бюджету, прикриваючись інтересами країни або її громадян. Зараз «золоте дно» для корупціонерів — війна на Донбасі. Саме там реалізуються схеми з перевезень контрабанди, і саме воєнними діями на сході прикривається багато хто з чиновників, виправдовуючи сумнівні рішення.

 

Наразі одним із гучних проектів, широко проанонсованих владою ще торік, є «Стіна» — проект з облаштування інфраструктури українсько-російського кордону. Як реалізується амбітний задум і чи не криється там корупція, з’ясовуватиме опозиція.

Як розказав народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Рабинович, ОБ наполягатиме на звіті Кабміну про витрачання бюджетних коштів та хід реалізації проекту «Стіна» або, як його охрестила влада, «Європейського валу».

«У вересні 2014 року Кабмін виділив перші 100 млн. бюджетних гривень на будівництво оборонних укріплень плюс, начебто, відправив на ті ж потреби 235 млн. грн. з коштів за програмою допомоги Євросоюзу. Але кошторис свого пафосного «Європейського валу» уряд затвердив тільки ... у травні 2015 року. Куди ж у такому випадку пішли раніше виділені гроші?» — запитує народний депутат.

До 2018 року, нагадав вiн, уряд планує витратити на проект понад 4 млрд. грн. (до речі, на початку називалася сума вдвічі більша). Близько 2 тис. км російсько-українського кордону плюс території, прилеглі до районів АТО та Криму, мають обладнати протитанковими ровами, 17-метровими металевими спостережними вишками, системами спостереження та контролю тощо.

«У 2015 році на проект планується витратити 300 млн. бюджетних гривень, 139 млн. прикордонники вже отримали. До кінця року влада обіцяє облаштувати кордон у межах Чернігівської та Харківської областей», — зазначив Рабинович.

Він висловив переконання, що платники податків, особливо мешканці прикордонних територій, мають повне право знати, як і куди витрачаються бюджетні кошти. Тим паче, що в нинішній ситуації в Україні є маса актуальних соціальних проблем, вирішення яких за рахунок того ж держбюджету може реально полегшити життя людей.

«Сьогодні «Стіна», безумовно, зіграє на подальше віддалення України від окупованих Донбасу та Криму. В історії Європи вже був схожий грандіозний проект — Берлінська стіна, яка чисто за ідеологічними мірками на багато років розділила німців на громадян різних держав», — нагадав Вадим Рабинович.

«Ми вимагатимемо від Кабміну і Держприкордонслужби відзвітувати у Верховній Раді за розтрату грошей, виділених iз бюджету на облаштування кордону, і раціональність їх використання. Тим більше, що рік добігає кінця, а роботи, судячи з публічних заяв прикордонників, ще влітку були на початковій стадії. Опозиція наполягає на прозорості використання бюджетних коштів. Неприпустимо, щоб проект «Стіна» став черговим — але вже грандіозним за масштабами — «пам’ятником корупції» в Україні», — заявив Вадим Рабинович.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>